Átadták a Faludi Filmszemle díjait

Kultúra – 2016. november 21., hétfő | 16:49

Egy grúz film nyerte a XX. Faludi Nemzetközi Amatőrfilmszemle és Fotópályázat kisjátékfilm kategóriáját november 19-én, szombaton este a budapesti Art+ Cinema moziban. A dokumentum- és a kísérleti filmek kategóriájában magyar siker született a jezsuita rend által szervezett seregszemlén.

A tematikus filmszemle idei témája – kapcsolódva a Ferenc pápa által meghirdetett, vasárnap zárult szentévhez – az irgalom volt. Rati Citeladze grúz rendező Anya című filmje egy gyermekét eltitkoló nő vívódását mutatja be.

A győztes dokumentumfilm Bíró Bori Karmák – Józan babák című filmje, amely kábítószerfüggő kismamákat és az őket segítő, gyógyító szervezetet mutatja be. A kísérleti filmek közül a Pannonhalmi Bencés Gimnázium diákjainak Kátai Bence által rendezett, Pontosvessző című filmje bizonyult a legjobbnak. 

A zsűri külön kategóriában értékelte a filmes egyetemeken, főiskolákon tanulók alkotásait. E kategóriában Fekete Tamás Vizsgálat és Pazsitka Ákos Magunk vagyunk című filmjei diadalmaskodtak.

A fotópályázat fődíját Bohl Katalin Blanka vihette haza Hella című alkotásáért. 

A zsűri elnöke, Enyedi Ildikó Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró a kísérleti filmeket értékelve kiemelte: ez a kategória nagyon sokszínű alkotói játékteret biztosít, a győztes film alkotói pedig nagyon „szimpatikus attitűdöt képviselnek”. A bencés gimnázium diákjai fiatal koruk ellenére „elmélyülten és elkötelezetten” alkottak, ugyanakkor eszközhasználatukat „bátor kíváncsiság jellemezte”.

A dokumentumfilmeket értékelő Nagy Dénes rendező elmondta: a kategóriában győztes filmeket a témaválasztás mellett a „témakezelés személyessége” emelte ki a többi pályamű közül.

Lázár Kovács Ákos, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Kommunikáció Intézetének vezetője, a filmszemle igazgatója a szemle húszéves történetéről szólva felidézte: a Jézus Társasága Magyarországi Rendtartományának amatőrfilmszemléjére kezdetben fél-, kicsit később néhány tucat pályamű érkezett. Innen fejlődött odáig a rendezvény, hogy évről évre több mint száz alkotás érkezik a különböző megadott témákra a világ minden tájáról, Egyiptomtól Kanadáig.

Hozzátette: a magyar amatőröknek korlátozottabbak az anyagi lehetőségeik, mint a nyugat-európai országok csapatainak. Ezt a hátrányt pedig a magyar filmeseknek a csapatjátékkal, a filmért való összefogással van esélyük leküzdeni. 

Sajgó Szabolcs jezsuita szerzetes, a Párbeszéd Házának igazgatója a díjkiosztó végén közölte a 2017-es szemle témáját: „A másik”.

Forrás: MTI

Fotó: Faludiakadémia.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria