Athleta Patriae – Kiállításmegnyitót tartottak és Szent László-évi emlékérmeket adtak át Nagyváradon

2017. október 19. csütörtök 19:10

A nagyváradi római katolikus püspöki palota dísztermében tartották október 18-án az „Athleta Patriae” című, a kun legyőzésének erdélyi falképábrázolásait bemutató kiállítás megnyitóját. A rendezvény keretében Böcskei László megyéspüspök Szent László-évi emlékérmeket adott át.

Szent László király kultuszának képzőművészeti lenyomatai a Kárpát-medence minden vidékén feltűnnek a középkortól egészen napjainkig. László király a 13–15. századi képzőművészeti ábrázolásokon leggyakrabban a Sancti reges Hungariae hármas tagjaként, illetve az elrabolt lány megmentését ábrázoló festményeken tűnik fel, melyeken László mint „a haza bajnoka” (athleta patriae) jelenik meg.

A kun vitézzel folytatott párviadal túlmutat a két vitéz hősi összecsapásának képi ábrázolásán. Szimbolikusan a kereszténység, azaz a jó, az erkölcs, a fény időtlen győzelmét örökíti meg a pogányság, vagyis a rossz, a sötétség felett. Az e kozmikus küzdelmet ábrázoló középkori erdélyi freskókat ismerhetik meg a kiállítás látogatói Magyari Hunor fotós fényképei segítségével.

A tárlat megnyitója előtt Böcskei László megyéspüspök a jubileumi Szent László-év alkalmából készült aranyozott emlékérmékkel fejezte ki nagyrabecsülését azon személyek és intézmények iránt, akik, amelyek kitartóan munkálkodnak Szent László örökségének megőrzése és továbbadása érdekében.

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
keletrol-jon-lux-nyugatrol-luxus-kiss-rigo-laszlo-magyar-puspokok-ad-limina-latogatasarol
Keletről jön a lux, nyugatról a luxus – Kiss-Rigó László a magyar püspökök ad limina látogatásáról

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjai november 20. és 24. között ad limina látogatáson vesznek részt Rómában. A küldöttség tagjaként Rómában tartózkodó Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a Vatikáni Rádió magyar adásában beszélt eddigi tapasztalatairól, élményeiről.

14:28
ferenc-papa-misen-belepunk-golgota-esemenyeibe-es-nem-szinieloadasra-megyunk
Ferenc pápa: A misén belépünk a Golgota eseményeibe, és nem színielőadásra megyünk!

A Szentatya november 22-én folytatta katekéziseit a szentmiséről. A mise emlékezet jellegéről elmélkedett, a szentmise ugyanis Krisztus húsvéti misztériumának emlékezete.

2017. november 22. szerda