Az Árpád-ház szentjeinek nyomdokain Szentjobbon és Hegyközszentimrén

2018. november 6. kedd 14:42

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak november 2-i zarándoklatáról számol be tanáruk, Benedek Ramóna.

Hagyománnyá vált, hogy Szent Imre ünnepén a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai elzarándokolnak Hegyközszentimrére.

A zarándoklat első állomása Szentjobb volt, ahol négyszáz éven át őrizték államalapító Szent István kézereklyéjét. A templomban Szabó Ervin spirituális ismertette a zarándokokkal Szent István és Szent László király életének a településhez kötődő egyháztörténeti vonatkozásait.

A templom előtti teret betöltötte a közel száz zarándok éneke, amely az Árpád-ház nagy szentjeinek erényeit dicsérte. A kegyelet virágainak elhelyezése után Májernyik Mihály plébános-kanonok vendégszeretetét élvezték a résztvevők. A parkban Mercurius apát és Szent László király szobra előtt folytatódott az egyháztörténeti események ismertetése, majd az egykori bencés monostor helyszínének meglátogatásával ért véget.


Hegyközszentimre volt a zarándoklat második állomása, ahol Szent Imre hercegnek, a magyar ifjúság védőszentjének szobra előtt tiszteletüket fejezték ki a fiatalok, akiket Kucharszki Zoltán református lelkipásztor szeretettel fogadott. A templomban közösen imádkoztak, majd elmondták a Szent Imre-litániát.

A Millenniumi Szent Imre Kápolna és Kilátó meglátogatásával folytatódott a zarándokút. Az őszi táj szépsége és a ragyogó napsütés még emlékezetesebbé tette ezt a zarándoklatot, ahonnan lelkileg feltöltődve tértek haza a diákok; ahogy egyikük megfogalmazta: „Számunkra, egyszerű emberek számára szinte felfoghatatlan, hogy szentjeink nyomdokain járhatunk, ugyanazokon a helyeken imádkozhatunk, ahol ők is fohászkodtak a jó Istenhez több száz évvel ezelőtt.”

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
tizenkilencedik-alkalommal-kerestek-szent-erzsebet-utodat
Tizenkilencedik alkalommal keresték Szent Erzsébet utódát

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által alapított Szent Erzsébet rózsája díjat Horváth Kálmánné, a Győri Egyházmegyei Karitász önkéntese vehette át november 17-én Budapesten, a Szent István-bazilikában. Átadták a konferencia Eucharisztiához kötődő rajz- és fotópályázatának díjait is.

22:55
iden-rolla-janos-hegedumuvesz-vehette-at-szent-marton-dijat-pannonhalman
Idén Rolla János hegedűművész vehette át a Szent Márton-díjat Pannonhalmán

Rolla János hegedűművész, a Liszt Ferenc Kamarazenekar koncertmestere vehette át november 16-án, a Pannonhalmi Főapátság Szent Márton-napján a főapátság, a Herendi Porcelánmanufaktúra Zrt. és a Bábolna Nemzeti Ménesbirtok által alapított Szent Márton-díjat.

19:50