Az Árpád-ház szentjeinek nyomdokain Szentjobbon és Hegyközszentimrén

2018. november 6. kedd, 14:42

A Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjainak november 2-i zarándoklatáról számol be tanáruk, Benedek Ramóna.

Hagyománnyá vált, hogy Szent Imre ünnepén a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum diákjai elzarándokolnak Hegyközszentimrére.

A zarándoklat első állomása Szentjobb volt, ahol négyszáz éven át őrizték államalapító Szent István kézereklyéjét. A templomban Szabó Ervin spirituális ismertette a zarándokokkal Szent István és Szent László király életének a településhez kötődő egyháztörténeti vonatkozásait.

A templom előtti teret betöltötte a közel száz zarándok éneke, amely az Árpád-ház nagy szentjeinek erényeit dicsérte. A kegyelet virágainak elhelyezése után Májernyik Mihály plébános-kanonok vendégszeretetét élvezték a résztvevők. A parkban Mercurius apát és Szent László király szobra előtt folytatódott az egyháztörténeti események ismertetése, majd az egykori bencés monostor helyszínének meglátogatásával ért véget.


Hegyközszentimre volt a zarándoklat második állomása, ahol Szent Imre hercegnek, a magyar ifjúság védőszentjének szobra előtt tiszteletüket fejezték ki a fiatalok, akiket Kucharszki Zoltán református lelkipásztor szeretettel fogadott. A templomban közösen imádkoztak, majd elmondták a Szent Imre-litániát.

A Millenniumi Szent Imre Kápolna és Kilátó meglátogatásával folytatódott a zarándokút. Az őszi táj szépsége és a ragyogó napsütés még emlékezetesebbé tette ezt a zarándoklatot, ahonnan lelkileg feltöltődve tértek haza a diákok; ahogy egyikük megfogalmazta: „Számunkra, egyszerű emberek számára szinte felfoghatatlan, hogy szentjeink nyomdokain járhatunk, ugyanazokon a helyeken imádkozhatunk, ahol ők is fohászkodtak a jó Istenhez több száz évvel ezelőtt.”

Forrás és fotó: Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda