Az Egyesült Államok katolikus püspökei aggodalmuknak adtak hangot a charlottesville-i erőszak miatt

Kitekintő – 2017. augusztus 16., szerda | 13:01

Daniel N. DiNardo bíboros, az Egyesült Államok katolikus püspöki konferenciájának elnöke a testület nevében nyilatkozatot adott ki a virginiai Charlottesville-ben augusztus 11-én erőszakba torkollott tüntetés kapcsán.

Az Amerikai Egyesült Államok püspökei csatlakoznak az ország vezetőihez, akik elítélik az erőszakot és gyűlöletet, ami Charlottesville-ben támadt. Imádkoznak az elhunyt áldozatért és a sérültekért, családjaikért és szeretteikért.

A főpásztorok mindenkit nyugalomra szólítottak fel. Hangsúlyozták, hogy a gyűlölet elrémítő cselekedetei támadást jelentenek a nemzet egysége ellen, ami buzgó imára és békés lépésekre ösztönöz mindenkit. A püspökök mindazok mellett állnak, akiket elnyom az ördögi ideológia, és a szenvedőket Claver Szent Péter oltalmába ajánlják, ünnepnapja (szeptember 9.) közeledtével. A 17. századi spanyol jezsuita misszionárius a rabszolgák és a fekete amerikaiak lelkipásztori ellátásának szentje. A főpásztorok kifejezték: készen állnak az együttműködésre minden jóakaratú emberrel az erőszak felszámolásáért és a béke építéséért a közösségekben.

Az amerikai püspöki konferencia munkacsoportja tavaly – miután országszerte fellángolt az etnikai alapú ellentét – imákat adott ki és erőforrásokat tett elérhetővé az egység és a harmónia megteremtése érdekében az országban és az Egyházban. DiNardo bíboros mostani nyilatkozatában ennek a munkának a folytatására buzdította püspöktestvéreit.

Az augusztus 11-én és 12-én utcára vonuló szélsőjobboldali csoportokat az dühítette fel, hogy a város egyetemének vezetői úgy döntöttek, eltávolítják Robert E. Lee tábornok szobrát. Lee a konföderációs csapatok főparancsnoka volt az amerikai polgárháborúban, és támogatta a rabszolgaság fenntartását. A nacionalistákat ellentüntetők kísérték. A felvonulás összecsapásokba és gyilkosságba torkollott. Egy ember meghalt, és több mint huszonöten megsérültek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria