Jakubinyi György és Holló László állásfoglalása a marosvásárhelyi katolikus iskola ügyében

Külhoni – 2016. november 5., szombat | 19:00

Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány elnöke, Jakubinyi György érsek és Holló László, az alapítvány igazgatótanácsának elnöke egy állásfoglalást tett közzé annak kapcsán, hogy a marosvásárhelyi katolikus iskola alapításában részt vevők ellen eljárás indult.

Jakubinyi György gyulafehérvári érsek és Holló László az alapítvány képviseletében közzétett nyilatkozatukban kiemelik, hogy az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány lépéseket tett a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozása érdekében, a marosvásárhelyi magyar katolikus közösség évek óta megfogalmazott jogos igényének eleget téve. Álláspontjuk szerint ebben a törekvésben kiemelkedő érdemeket szerzett Tamási Zsolt József tanár.

Megdöbbenve értesültek arról, hogy az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) november 3-án büntetőeljárást kezdeményezett a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum igazgatója, Tamási Zsolt József ellen, és hatvan napos felügyelet alá helyezte. A DNA az igazgatót köztisztviselőként hivatali visszaéléssel és maga vagy más javára folyamatosan elkövetett jogtalan előny szerzésével vádolja.

A nyilatkozat szerzői hangsúlyozzák, hogy ismerve Tamási Zsolt József tevékenységét, emberi magatartását, keresztény hitéből fakadó elkötelezettségét, meggyőződésük, hogy a törvények előírásai szerint járt el. Bíznak abban, hogy az igazságszolgáltatási szervek igazolják ártatlanságát. Imádkoznak Istenhez, hogy Tamási Zsolt József életének ebben a nehéz időszakában, ártatlansága tudatában, ne veszítse el hitét az igazságszolgáltatás korrektségében, és megerősödve kerüljön ki a megpróbáltatásokból.

A DNA elrendelte Ştefan Someşan, Maros megye főtanfelügyelőjének őrizetbe vételét is. Az ellene megfogalmazott vádak – többek között – a marosvásárhelyi Római Katolikus Teológiai Líceum létrehozásával kapcsolatos hivatali visszaéléssel gyanúsítják. Az Erdélyi Római Katolikus Státus Alapítvány képviselői úgy vélik, hogy a főtanfelügyelő a marosvásárhelyi magyarság jogos igényének a törvényes előírásokat betartva tett eleget, és remélik, hogy ártatlansága bizonyítást nyer.

Forrás: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Fotó: Szőcs Csaba/Vasárnap

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria