Az érték fogalma áll az idei nagyszokondi gyermektáborok középpontjában

Külhoni – 2017. augusztus 12., szombat | 12:55

Bensőséges beszélgetések, testet és lelket megmozgató programok, vidámság jellemzi idén is a a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye nagyszokondi gyermektáborait.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Július hónap végén kezdődtek és augusztus végéig tartanak idén a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye ifjúsági irodája által szervezett nagyszokondi gyermektáborok. Ez idő alatt több százan fordulnak meg a Szent Ignác lelkigyakorlatos központban. Az egyházmegye számos plébániájáról érkeznek csoportokban a gyerekek, akik hétfőtől péntekig örülhetnek az együttlét, a szabadság, a játékok és nem utolsósorban a hit ajándékainak. A napi imák mellett szerdán Barta Barnabás ifjúsági és ministránslelkész szentmisét mutat be, csütörtökön szentségimádáson vesznek részt, gitárkísérettel énekelnek, engedik Isten elé szállni lelkük vágyait, gondolataikat, kéréseiket, a hála érzését.

Az idei fő témát, amelyek köré a napi beszélgetések is épülnek, az érték fogalma adta. És a gyerekek boldogan vallottak szüleik, családjuk iránt érzett szeretetükről, de a szeretteik erőfeszítéseiről is, amelyeket az értékek közé tettek le, összehasonlíthatatlanul magasabb szintre, mint mondjuk egy telefont vagy egy kerékpárt. A táborban, társaiktól megerősítést is kaptak: jól érzik, jól gondolják. S abban sincsenek egyedül, hogy imádkoznak, szentmisén vesznek részt, hisznek Istenben, aki szereti őket, s akit ők is szerethetnek  ezt is értéknek mondták.


A Nagyszokondon tett látogatás alkalmával tapasztalható volt, hogy a gyerekek másképp viszonyulnak egymáshoz, mint amit általában mondanak vagy gondolnak róluk: „fogd meg a kezét, segíts neki” – emlékeztették egymást a kisebbekre való odafigyelésre; „ne siess, várd meg a másikat”, vagy „figyeljünk, hogy mindenkinek jusson” – hangzott el.

Az akadályverseny során a játékok is a csoportok kohézióját, az egymásra-figyelést segítették: az egyik pontnál, ha nem egyszerre léptek, hanem valaki túlsiette a próbát, nem sikerült beérni a célba. A csütörtök esti tábortűzre, illetve a hét végére mindannyian feltöltődnek a szokondi hangulatból, a társaik szeretetéből, amit magukkal visznek haza, s vesznek belőle mindig, amikor a hétköznapokban szükség van rá.

A nagyszokondi gyermektáborokat a Die Sternsinger Kindermissionswerk támogatja.

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria