Az Eucharisztia gyógyszer a halál ellen – Orvostalálkozót és lelkigyakorlatot tartottak Száron

2017. szeptember 13. szerda 11:35

Tizenhetedik alkalommal szerveztek a Fejér megyei Száron találkozót és lelkigyakorlatot orvosoknak augusztus 26-án. A lelkinap nyitó szentmiséjét és első előadását Udvardy György pécsi megyéspüspök tartotta.

Minden évben, augusztus utolsó szombatján Romhányi György szári születésű patológusprofesszorra emlékezve összegyűlnek egykori tanítványai, valamint a szellemi-lelki feltöltődésre vágyó orvosok. Az egyedülálló szakmai és lelkinap célja, hogy a test és a lélek egységét segítse elő – mindezt Krisztus tanítására alapozva.

Romhányi György a Pécsi Tudományegyetemen is tanított, igen nagy hatással volt tanítványaira. A mélyen hívő orvos 1991-ben hunyt el, emlékét nemcsak egy pécsi köztéri szobor és diákjainak elbeszélései, hanem a róla elnevezett orvostalálkozó is őrzi, amelyet szülőfalujában, Száron tartanak. A 120-150 fő részvételével zajló konferencián minden évben elhangzik egy katolikus teológiai előadás, amely az emberről, az életről, a gyógyítás krisztológiai hátteréről szól. Ezt követik más, többek között művészeti témájú előadások.

Jézus, a gyógyító nem csupán a testi bajokat szüntette meg, hanem a hozzá fordulók bűneit is megbocsátotta, vagyis meggyógyította őket az örök életre. Ebben a szellemben dolgoznak a találkozón részt vevő orvosok is. Antiochiai Szent Ignác mondta: Az Eucharisztia az örök élet orvossága. Ennek alapján úgy tartják a találkozó résztvevői, az Egyház Krisztus gyógyintézménye – a lélek és a test gyógyítását egy egységként kell tekinteni. Az idei találkozón már a 2020-as budapesti eucharisztikus világkongresszusra is készültek a szervezők. Kellermayer Miklós nyugalmazott professzor, a találkozó főszervezője előadásában Konrad Adenauer gondolatára utalva fejtette ki, hogy Európa vagy eucharisztikus lesz, vagy nem lesz.

Udvardy György pécsi megyéspüspök Egészség, ember, megváltás címmel tartott előadást a nyitóbeszédhez kapcsolódva. A konferencia előadói között Szelényi Zoltán Bach zenéjéről beszélt, Matolcsy András patológiai, Kerpel-Fronius Sándor és Pintér András etikai vonatkozású kérdéseket vizsgált. Csókay András Idegsebészet és hétköznapi misztika címmel tartott előadást.

A szári önkormányzat és a szervezők tervei szerint az eddig elhangzott előadások szövegét 2020-ra négy kötetbe szerkesztik és jelentetik meg.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Vadász István

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papa-csaladoknak-2-resz-ma-ugyanazt-tesszuk-mint-nacik-csak-feher-kesztyuben
Ferenc pápa a családoknak (2. rész): Ma ugyanazt tesszük, mint a nácik, csak fehér kesztyűben!

Június 16-án délben a Szentatya a Családtársulatok Fórumának delegációját fogadta a szervezet fennállásának huszonötödik évfordulója alkalmából. Ferenc pápa rögtönzött beszédét – mely kiragadott részleteiben bejárta a magyar sajtót is – két részletben, teljes terjedelmében közöljük.

09:01
szemelyi-valtozasok-egyhazmegyeinkben-2018
Személyi változások egyházmegyéinkben – 2018 – FRISSÍTVE

Az alábbi személyi és szervezeti változások lépnek életbe a 2018. évben egyházmegyéinkben.

10:28