Az Eucharisztia gyógyszer a halál ellen – Orvostalálkozót és lelkigyakorlatot tartottak Száron

2017. szeptember 13. szerda 11:35

Tizenhetedik alkalommal szerveztek a Fejér megyei Száron találkozót és lelkigyakorlatot orvosoknak augusztus 26-án. A lelkinap nyitó szentmiséjét és első előadását Udvardy György pécsi megyéspüspök tartotta.

Minden évben, augusztus utolsó szombatján Romhányi György szári születésű patológusprofesszorra emlékezve összegyűlnek egykori tanítványai, valamint a szellemi-lelki feltöltődésre vágyó orvosok. Az egyedülálló szakmai és lelkinap célja, hogy a test és a lélek egységét segítse elő – mindezt Krisztus tanítására alapozva.

Romhányi György a Pécsi Tudományegyetemen is tanított, igen nagy hatással volt tanítványaira. A mélyen hívő orvos 1991-ben hunyt el, emlékét nemcsak egy pécsi köztéri szobor és diákjainak elbeszélései, hanem a róla elnevezett orvostalálkozó is őrzi, amelyet szülőfalujában, Száron tartanak. A 120-150 fő részvételével zajló konferencián minden évben elhangzik egy katolikus teológiai előadás, amely az emberről, az életről, a gyógyítás krisztológiai hátteréről szól. Ezt követik más, többek között művészeti témájú előadások.

Jézus, a gyógyító nem csupán a testi bajokat szüntette meg, hanem a hozzá fordulók bűneit is megbocsátotta, vagyis meggyógyította őket az örök életre. Ebben a szellemben dolgoznak a találkozón részt vevő orvosok is. Antiochiai Szent Ignác mondta: Az Eucharisztia az örök élet orvossága. Ennek alapján úgy tartják a találkozó résztvevői, az Egyház Krisztus gyógyintézménye – a lélek és a test gyógyítását egy egységként kell tekinteni. Az idei találkozón már a 2020-as budapesti eucharisztikus világkongresszusra is készültek a szervezők. Kellermayer Miklós nyugalmazott professzor, a találkozó főszervezője előadásában Konrad Adenauer gondolatára utalva fejtette ki, hogy Európa vagy eucharisztikus lesz, vagy nem lesz.

Udvardy György pécsi megyéspüspök Egészség, ember, megváltás címmel tartott előadást a nyitóbeszédhez kapcsolódva. A konferencia előadói között Szelényi Zoltán Bach zenéjéről beszélt, Matolcsy András patológiai, Kerpel-Fronius Sándor és Pintér András etikai vonatkozású kérdéseket vizsgált. Csókay András Idegsebészet és hétköznapi misztika címmel tartott előadást.

A szári önkormányzat és a szervezők tervei szerint az eddig elhangzott előadások szövegét 2020-ra négy kötetbe szerkesztik és jelentetik meg.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Vadász István

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
megaldottak-felujitott-tours-i-szent-marton-templomot-vizafogon
Megáldották a felújított Tours-i Szent Márton-templomot Vizafogón

Erdő Péter bíboros, prímás áldotta meg a felújított Tours-i Szent Márton- (és Flüe-i Szent Miklós-) plébániatemplomot Budapest Vizafogó városrészében szeptember 23-án.

2017. szeptember 23. szombat
gyerekek-es-katonak-nemzeti-katonai-zarandoklat-mariaremeten
Gyerekek és katonák – Nemzeti katonai zarándoklat Máriaremetén

Szeptember 23-án, szombaton kisebb „katonai tábort” építettek a máriaremetei kegytemplom kertjében, Bíró László tábori püspök pedig a minden szakmában, de a honvédelemben talán különösen is szükséges állhatatosságról elmélkedett prédikációjában. És a gyerekek is megtalálták a számításukat.

2017. szeptember 23. szombat