Az Eucharisztia gyógyszer a halál ellen – Orvostalálkozót és lelkigyakorlatot tartottak Száron

2017. szeptember 13. szerda 11:35

Tizenhetedik alkalommal szerveztek a Fejér megyei Száron találkozót és lelkigyakorlatot orvosoknak augusztus 26-án. A lelkinap nyitó szentmiséjét és első előadását Udvardy György pécsi megyéspüspök tartotta.

Minden évben, augusztus utolsó szombatján Romhányi György szári születésű patológusprofesszorra emlékezve összegyűlnek egykori tanítványai, valamint a szellemi-lelki feltöltődésre vágyó orvosok. Az egyedülálló szakmai és lelkinap célja, hogy a test és a lélek egységét segítse elő – mindezt Krisztus tanítására alapozva.

Romhányi György a Pécsi Tudományegyetemen is tanított, igen nagy hatással volt tanítványaira. A mélyen hívő orvos 1991-ben hunyt el, emlékét nemcsak egy pécsi köztéri szobor és diákjainak elbeszélései, hanem a róla elnevezett orvostalálkozó is őrzi, amelyet szülőfalujában, Száron tartanak. A 120-150 fő részvételével zajló konferencián minden évben elhangzik egy katolikus teológiai előadás, amely az emberről, az életről, a gyógyítás krisztológiai hátteréről szól. Ezt követik más, többek között művészeti témájú előadások.

Jézus, a gyógyító nem csupán a testi bajokat szüntette meg, hanem a hozzá fordulók bűneit is megbocsátotta, vagyis meggyógyította őket az örök életre. Ebben a szellemben dolgoznak a találkozón részt vevő orvosok is. Antiochiai Szent Ignác mondta: Az Eucharisztia az örök élet orvossága. Ennek alapján úgy tartják a találkozó résztvevői, az Egyház Krisztus gyógyintézménye – a lélek és a test gyógyítását egy egységként kell tekinteni. Az idei találkozón már a 2020-as budapesti eucharisztikus világkongresszusra is készültek a szervezők. Kellermayer Miklós nyugalmazott professzor, a találkozó főszervezője előadásában Konrad Adenauer gondolatára utalva fejtette ki, hogy Európa vagy eucharisztikus lesz, vagy nem lesz.

Udvardy György pécsi megyéspüspök Egészség, ember, megváltás címmel tartott előadást a nyitóbeszédhez kapcsolódva. A konferencia előadói között Szelényi Zoltán Bach zenéjéről beszélt, Matolcsy András patológiai, Kerpel-Fronius Sándor és Pintér András etikai vonatkozású kérdéseket vizsgált. Csókay András Idegsebészet és hétköznapi misztika címmel tartott előadást.

A szári önkormányzat és a szervezők tervei szerint az eddig elhangzott előadások szövegét 2020-ra négy kötetbe szerkesztik és jelentetik meg.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Vadász István

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
fiatalok-zarandoklata-auschwitzban-valamennyien-lehetunk-beke-kezmuvesei
Fiatalok zarándoklata Auschwitzban: „Valamennyien lehetünk a béke kézművesei”

Szeptember 23-án ért véget a krakkó-auschwitzi találkozó, amelyre a Szent Egyed közösség ötszáz fiatalt hívott Kelet-Közép Európából: meghallgatták egy túlélő tanúságtételét, ellátogattak az emlékhelyekre, és együtt gondolkodtak arról, hogyan tudnak fiatalként egy erőszak nélküli világot építeni.

19:15
bucsut-es-szuletesnapot-unnepeltek-kelenfoldi-szent-gellert-plebanian
Búcsút és születésnapot ünnepeltek a kelenföldi Szent Gellért-plébánián

Huszonöt évvel ezelőtt, 1992-ben mutatták be az első szentmisét a kelenföldi Szent Gellért-templomban. Az évforduló és Szent Gellért ünnepe alkalmából szeptember 24-én búcsúi szentmisét mutatott be Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek.

18:38