Az Eucharisztia gyógyszer a halál ellen – Orvostalálkozót és lelkigyakorlatot tartottak Száron

2017. szeptember 13. szerda 11:35

Tizenhetedik alkalommal szerveztek a Fejér megyei Száron találkozót és lelkigyakorlatot orvosoknak augusztus 26-án. A lelkinap nyitó szentmiséjét és első előadását Udvardy György pécsi megyéspüspök tartotta.

Minden évben, augusztus utolsó szombatján Romhányi György szári születésű patológusprofesszorra emlékezve összegyűlnek egykori tanítványai, valamint a szellemi-lelki feltöltődésre vágyó orvosok. Az egyedülálló szakmai és lelkinap célja, hogy a test és a lélek egységét segítse elő – mindezt Krisztus tanítására alapozva.

Romhányi György a Pécsi Tudományegyetemen is tanított, igen nagy hatással volt tanítványaira. A mélyen hívő orvos 1991-ben hunyt el, emlékét nemcsak egy pécsi köztéri szobor és diákjainak elbeszélései, hanem a róla elnevezett orvostalálkozó is őrzi, amelyet szülőfalujában, Száron tartanak. A 120-150 fő részvételével zajló konferencián minden évben elhangzik egy katolikus teológiai előadás, amely az emberről, az életről, a gyógyítás krisztológiai hátteréről szól. Ezt követik más, többek között művészeti témájú előadások.

Jézus, a gyógyító nem csupán a testi bajokat szüntette meg, hanem a hozzá fordulók bűneit is megbocsátotta, vagyis meggyógyította őket az örök életre. Ebben a szellemben dolgoznak a találkozón részt vevő orvosok is. Antiochiai Szent Ignác mondta: Az Eucharisztia az örök élet orvossága. Ennek alapján úgy tartják a találkozó résztvevői, az Egyház Krisztus gyógyintézménye – a lélek és a test gyógyítását egy egységként kell tekinteni. Az idei találkozón már a 2020-as budapesti eucharisztikus világkongresszusra is készültek a szervezők. Kellermayer Miklós nyugalmazott professzor, a találkozó főszervezője előadásában Konrad Adenauer gondolatára utalva fejtette ki, hogy Európa vagy eucharisztikus lesz, vagy nem lesz.

Udvardy György pécsi megyéspüspök Egészség, ember, megváltás címmel tartott előadást a nyitóbeszédhez kapcsolódva. A konferencia előadói között Szelényi Zoltán Bach zenéjéről beszélt, Matolcsy András patológiai, Kerpel-Fronius Sándor és Pintér András etikai vonatkozású kérdéseket vizsgált. Csókay András Idegsebészet és hétköznapi misztika címmel tartott előadást.

A szári önkormányzat és a szervezők tervei szerint az eddig elhangzott előadások szövegét 2020-ra négy kötetbe szerkesztik és jelentetik meg.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Vadász István

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
ferenc-papanal-kezdtek-magyar-puspokok-az-ad-limina-latogatast
Ferenc pápánál kezdték a magyar püspökök az ad limina látogatást

2001 és 2008 után 2017-ben ismét ad limina látogatáson vesznek részt a Vatikánban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai november 20-tól 25-ig, hétfőtől szombatig.

10:40
erdo-peter-aktualis-egyhazi-es-tarsadalmi-kerdesekrol-beszelt-ferenc-papa-magyar-puspokokkel
Erdő Péter: Aktuális egyházi és társadalmi kérdésekről beszélt Ferenc pápa a magyar püspökökkel

A magyar főpásztorok november 20. és 24. között ad limina látogatásra érkeztek Rómába. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) tagjai november 20-án kétórás beszélgetésen vettek részt az egyházfővel. Ez volt a püspöki kar hivatalos vatikáni látogatásának első megbeszélése.

2017. november 20. hétfő