Az Európa Tanács elutasította a béranyaságot

2016. március 16. szerda 19:40

Az Európa Tanács március 15-én – 16 nem és 15 igen szavazattal – véglegesen elutasította a béranyaság gyakorlatát. A Katolikus Családok Európai Föderációja (FAFCE) üdvözölte a döntést.

Az Európa Tanács társadalmi ügyi bizottsága március 15-én, kedden elvetette Petra de Sutter belga képviselőnő javaslatát, aki azt kérte a 47 tagország kormányától, hogy folytassák az utat a béranyaság nemzetközi szabályozása terén. Az Európa Tanács párizsi épülete előtt a szavazással egy időben tüntetést tartott számos szervezet, közöttük keresztények is a béranyaság ellen. „Kétségtelen, hogy jó hírről van szó” – kommentálta a döntést Paola Binetti olasz képviselő. Hozzátette: „Bár csak egy szavazat volt a különbség a támogatók és az ellenzők között, nyilvánvaló, hogy a politikai akarat arra irányult, hogy megfékezze ezt a gyakorlatot, amely a gyermekek jogainak megsértése és a nők testének kihasználása.”

Nicola Speranza, a FAFCE szóvivője elégedettségének adott hangot az Európa Tanács döntése kapcsán. A Vatikáni Rádiónak elmondta: „A javaslat nyitni kívánt a béranyaság bizonyos formái felé, ezért nagyon elégedettek vagyunk, hogy már a parlamenti eljárás legelső szakaszában elutasították. Számos ellentmondás kapcsolódott a javaslathoz, kezdve a belga képviselőnő személyével, aki saját klinikáján alkalmazza ezt a módszert. Tehát felmerült az összeférhetetlenség kérdése. A tény, hogy a bizottság bár nem nagy többséggel, de elutasította a szöveget, egyrészt azt mutatja, hogy nincs egyhangú egyetértés a kérdésben. Ez aggodalomra adhat okot az európai állampolgárok nagy része számára. Másrészt viszont azt teszi szükségessé, hogy felhívjuk a veszélyre a közvélemény figyelmét, tájékoztassuk az állampolgárokat a problémáról, és tudatosítsuk, hogy a béranyaság az emberi jogok megsértése” – hangsúlyozta.

A tervezett javaslat lehetővé akarta tenni a béranyaság bizonyos formáit. Az irányvonal az volt, hogy általánosan ítéljék el a kereskedelmi célú béranyaságot, viszont legalizálják azon formáit, amelyeket nem pénz ellenében végeznek, hanem „adományként”. „Tudjuk viszont, hogy valójában sosem lehet adományról beszélni ezekben az esetekben. Ezt a változatot sem fogadták el, mert a legalizálás azt jelentené, hogy elfogadunk valamit, ami eszközként használja fel a nőt és a gyermeket” – tájékoztatott Nicola Speranza. „Az Európa Tanács döntése ösztönzést ad azoknak, akik e gyakorlat ellen küzdenek a kontinensen. Folytatni kell ezt az utat, amelyet előzőleg már több alkalommal kijelölt az Európai Parlament. Ez pedig a béranyaság minden formájának a betiltása” – hangsúlyozta a FAFCE szóvivője.

Nicola Speranza szerint a mostani döntés keveset változtat a helyzeten azokban az országokban, ahol már legális a béranyaság. Viszont itt az életért folyó etikai küzdelemről van szó, ami egyben kulturális harcot jelent. „Látjuk, hogy változások vannak folyamatban azokban az Európán kívüli országokban is, ahol a béranyaság gyakorlata immár szokássá, napi gyakorlattá vált. Korlátozásokat vezettek be például Indiában, ahol külföldi családok már nem folyamodhatnak ehhez a lehetőséghez. Az elmúlt hetekben Párizsban a feminista mozgalom béranyaság elleni nemzetközi konferenciát szervezett, és tüntetéseket is tartottak a gyakorlat alkalmazása ellen. Meglepő volt ez a nagy megmozdulás az ügy érdekében. Túllépett minden politikai és ideológiai szemléletkülönbségen. Az Európa Tanács előtt pedig még sosem volt ilyen jelentős mozgósítás, tüntetés egy döntéstervezet ellen, amely el sem jutott a plenáris vitára, mert a kezdet kezdetén elvetették” – hívta fel a figyelmet a szóvivő.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink - olvasta már?
megaldotta-papa-az-euch-kongresszus-misszios-keresztjet
Megáldotta a pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus missziós keresztjét

A magyar püspökök „ad limina apostolorum” látogatása november 20-án délelőtt kezdődött Rómában. A találkozó elején a Szentatya megáldotta a 2020-ban Budapesten rendezendő 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) missziós keresztjét.

17:20
elhunyt-konkoly-istvan-nyugalmazott-szombathelyi-megyespuspok
Elhunyt Konkoly István nyugalmazott szombathelyi megyéspüspök

A Szombathelyi Egyházmegye szomorú szívvel, de a feltámadásba vetett hittel közli, hogy Konkoly István nyugalmazott szombathelyi megyéspüspök szentségekkel megerősítve 2017. november 20-án délután hazatért az atyai házba.

16:29