Belgiumban tartotta közgyűlését az Európai Szalézi Ifjúsági Mozgalom

2018. november 30. péntek, 13:15

Idén Brüsszel adott otthont november 23–25. között az Európai Szalézi Ifjúsági Mozgalom (SYM) XV. közgyűlésének. Magyarországot Quadros Lytton atya, Ewa Gamon nővér, Szlávik Adél és Lichner Roland képviselte.

A tizenkilenc európai országból érkező mintegy hetven szerzetest, nővért és fiatalt a Don Bosco Nővérek ganshoreni közössége és a Franciaország–Dél-Belgium Szalézi Tartomány fiataljai fogadták. Az idei gyűlés középpontjában az őszi püspöki szinódus témái álltak, a fiatalok, a hit és a hivatástisztázás, valamint az európai integráció kihívásai és lehetőségei.

Többen egy nappal korábban érkeztek Brüsszelbe, hogy november 23-án reggel vezetett látogatáson vegyenek  részt az Európai Parlament és az Európai Unió püspöki konferenciáit tömörítő COMECE székhelyén. Ezt a látogatást a SYM Europe és a Don Bosco International szervezte, amely a szalézi rendet képviseli az európai intézményekben. Este Markéta Imlaufová, a csehországi szalézi ifjúsági szolgálat tagja beszámolóját hallgathatták meg, aki 2018 márciusában háromszáz fiatallal együtt vett részt az előszinódusi találkozón, amelyet Ferenc pápa hívott össze Rómában.

November 24-én Rossano Sala szalézi atya, a Pápai Szalézi Egyetem professzora és a 2018-as szinódus különleges titkára mutatta be a püspökök gyűlése által jóváhagyott záró dokumentumot. „Ez a végleges dokumentum nem pusztán egy dokumentum, hanem mindenekelőtt a lelki élmény gyümölcse. A szinódusnak még nincs vége, valójában a végrehajtási fázis csak most kezdődött el” – hangsúlyozta.

Rossano Sala előadása után a résztvevők kisebb csoportokban beszélték meg a SYM jövőjét meghatározó három prioritást, a kísérés fontosságát, a jó gyakorlatok megosztását, valamint annak szükségességét, hogy ott találkozzanak a fiatalokkal, ahol életük küldetését és igazságát keresik, beleértve a digitális világot is.

Az idei közgyűlés keretében választották meg a SYM új vezetőit is a következő hároméves időszakra. Anne-Florence Perras (Franciaország), Blažka Merkač (Szlovénia) és Carina Baumgartner (Ausztria) befejezték szolgálatukat, a következő három évben Pablo Osorio (Spanyolország), Jeanine Balzan Engerer (Málta) és Marta Radić fogja vezetni a mozgalmat.

November 25-én Olivier Poquillon domonkos szerzetes, a COMECE főtitkára tartott előadást az európai integráció kihívásairól és lehetőségeiről folytatott párbeszédről, valamint az Egyház és az ifjúsági mozgalmak ebben játszott szerepéről.

Forrás és fotó: Szaléziak.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
erdo-peter-mindszenty-biboros-kereszteny-erenyekrol-hosiesen-tett-tanusagot
Erdő Péter: Mindszenty bíboros a keresztény erényekről hősiesen tett tanúságot

Február 13–15. között plenáris tanácskozást tartott az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció, melyen részt vett Erdő Péter bíboros, prímás is. A tanácskozás után, Budapesten kérdeztük a bíborost a találkozóról és a Mindszenty József boldoggá avatásának határkövét jelentő pápai döntésről.

2019. február 19. kedd
tornya-erika-rscj-jezusnak-nagyon-sok-arca-lehet-es-ez-gyonyoru
Tornya Erika RSCJ: Jézusnak nagyon sok arca lehet, és ez gyönyörű!

Tornya Erika Sacré Coeur-nővér január 27-én tette le örökfogadalmát Rómában. Arról kérdeztük – Európa és a világ sokféle vidékén tapasztalatokat szerzett szerzetesként –, hogyan éli meg hivatását, mit jelent az Egyház egyetemessége.

2019. február 19. kedd