Az iráni nagy ajatollah levelet írt Ferenc pápának

Kitekintő – 2016. augusztus 24., szerda | 15:30

Naser Makarem Shirazi levelet írt Ferenc pápának, amelyet hivatalos honlapján tett közzé. A nagy ajatollah „köszönetet mond Ferenc pápának a Krakkóból Rómába visszatérőben tartott sajtókonferencia bölcs szavaiért, amellyel elvetette az iszlám és a terrorizmus közötti bármiféle azonosítást".

„Örömmel hallgattam az erről szóló megfontolásait” – üzeni az iszlám vallási vezető a Róma püspökének címzett levelében.

„Mennyire fontos – folytatja a levél –, hogy különbséget tegyünk a vallások és az embertelen erőszak és minden szélsőségesség bármiféle formája között.”

Makarem Shirazi iráni ajatollah leszögezi: „Fontos, hogy az egész világ vallási vezetői erős és világos módon foglaljanak állást az emberi személy méltóságát sértő bármiféle erőszak ellenében, főként, ha azt valamelyik vallás nevében követik el.”

Az iráni nagy ajatollah emlékeztet arra is, hogy ő maga is keményen elítélte, „kíméletlen terrorista támadás”-nak nevezve Jacques Hamel atya meggyilkolását. A levél ötször is használja a takhiri kifejezést, amely az ajatollah értelmezésében „olyan hitetlen szektát jelöl, mint amilyen a Daesh”.

Végül Makarem Shirazi annak a reményének ad hangot, hogy „a közvéleményben egyre jobban tudatosul ezeknek a szélsőséges és terrorista csoportoknak a léte és remélhetőleg ezek az akciók egy napon véget érnek”.

A levél angol nyelven elérhető itt.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria