Az „irgalom busza” várja a terheket hordozókat Angliában

Kitekintő – 2016. február 24., szerda | 19:59

Egy angliai egyházmegye egy emeletes buszt állított forgalomba, hogy lehetőséget kínáljon a gyónásra azoknak, akik régóta nem járnak templomba.

A „Mercy Bus” a Salfordi Egyházmegyét járja a nagyböjtben, hogy lehetőséget biztosítson az egyháztól elsodródott katolikusoknak a szentgyónásra.

Szombatonként a busz Manchester vagy valamelyik környékbeli város egyik forgalmas pontján parkol. A közreműködő önkéntesek Ferenc pápa által megáldott csodás érméket osztogatnak a járókelőknek, majd akik pozitívan reagálnak a megszólításra, azokat meghívják a buszra, ahol beszélgethetnek egy lelkipásztorral, vagy áldást kapnak tőle – és szentgyónást is végezhetnek. Két pap gyóntat a busz felső szintjén, egy pedig az alsó szinten. A látogatók tájékoztatást is kaphatnak a katolikus hitről, illetve a környék templomaiban mondott szentmisék időpontjairól.

Frankie Mulgrew salfordi plébános, az irgalmasság szentévére megvalósított projekt egyik ötletgazdája úgy nyilatkozott, az eddig tapasztalt érdeklődés minden várakozást felülmúl. Az első két hétben, amikor a busz Salfordban, illetve Boltonban állomásozott, több mint négyszázan keresték fel őket – mondta Mulgrew a CNS katolikus hírügynökségnek február 20-án adott interjújában.

A papok később arról számoltak be, hogy jelentős számú, a hittől eltávolodott katolikust gyóntattak, köztük olyanokat is, akik évtizedek óta nem voltak templomban.

„Ott várjuk az embereket, ahol vannak, az életük mellett parkolunk le a busszal” – mondja a 38 éves Mulgrew atya, aki korábban stand-up humorista volt, majd otthagyta gyerektelevíziós karrierjét a papi pálya kedvéért – miután személyesen is megtapasztalta Isten irgalmasságát egy gyónása alkalmával.

„Azt mondjuk az embereknek: »Ha bármi terhet hordozol, gyere el a buszra, és szabadulj meg tőle. Ha épp valamilyen nehéz időszakon mész át – családi gond, anyagi problémák, párkapcsolat felbomlása – gyere el a buszra, és tapasztald meg Isten irgalmasságát« – fogalmaz Frankie Mulgrew. – Megpróbáljuk újra összekapcsolni az embereket a hittel, és egy olyan helyet biztosítani, ahol szívesen látják őket, ahol elfogadják őket, ahol tapintható módon találkozhatnak Isten irgalmával az életükben.”

„Mindez vidáman zajlik – teszi hozzá. – Az a cél, hogy az egyházat teljes szépségében és örömében mutassa meg.”

Mulgrew atya beszélt arról is, a kezdeményezés mintájául Jézus nyilvános működése szolgált „a hegytetőkön, piactereken és étkezőasztalok mellett”, valamint azok a szabadtéri misék, melyeket Jorge Bergoglio bíboros mutatott be annak idején Buenos Aires nyomornegyedeiben.

A kezdeményezés gondolata a Salfordi Egyházmegye irgalmasság szentévére alakított evangelizációs csoportjában született meg, melynek Mulgrew atya is tagja, aki egyébként Blackburnben plébános. A buszt napi 330 dolláros áron kölcsönzi az egyházmegye. Eleinte úgy gondolták, csak a nagyböjti szombatokon állítják forgalomba az „irgalom buszát”, ám a siker hatására valószínűleg a szentév végéig, idén novemberig meghosszabbítják a projektet.

A jármű elején az egyházmegye szentévi logója, valamint a következő állomás neve (#nextstopmercy) látható; két oldalán pedig Ferenc pápáról, illetve gyóntató papokról készült fotók.

A projektre a Szentatya személyes áldását adta, és fölnevetett, amikor Mulgrew atya megmutatta neki a buszról készült terveket. „Széles mosolyát bátorításnak vettem, megerősítésnek, hogy dolgozzam tovább” – mondta Frankie Mulgrew.

A projekt kezdete előtt John Arnold salfordi püspök sajtóközleményt adott ki, melyben kiemelte, az „irgalom busza” révén el tudják érni azokat, akik amúgy nem lépnek kapcsolatba az egyházzal. „Mi megyünk hozzájuk, ahelyett hogy azt várnánk, hogy ők jöjjenek hozzánk” – fogalmazott a főpásztor.

A projektet negyven önkéntes segíti munkájával, valamint egy zenekar, akik az arra járók figyelmét hivatottak felkelteni. A pápai csodás érmét osztogató önkéntesek csak annyit kérdeznek a járókelőktől: „Szeretne egy ajándékot a Szentatyától?”, ami gyakran további kérdéseket vált ki. „Az a csodálatos, hogy ettől kitárul az egyház kapuja – mondja Hannah Beckford 25 éves önkéntes. – Jönnek ki az emberek a buszból, mosolyognak, és hálásan megköszönik. Boldog vagyok, hogy részt vehetek mindebben.”

Forrás és fotó: Catholic News Service

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria