Az új temesvári püspök mutatott be szentmisét Csíksomlyón

2018. augusztus 12. vasárnap, 17:22

Az augusztus 6-án beiktatott temesvári megyéspüspök, a csíkcsomortáni születésű Pál József Csaba csíki körútja során, augusztus 10-én este a csíksomlyói Szent Péter és Szent Pál-plébániatemplomban mutatott be ünnepi szentmisét.

A hazalátogató főpásztort a szentmise elején Göthér Gergely csíksomlyói plébános köszöntötte. Pál József Csaba püspök meghatódva állt azon oltár előtt, ahol harminchét évvel ezelőtt, 1981-ben mutatta be első szentmiséjét. Beszédében felelevenítette gyerekkori emlékeit, kötődéseit, csínytevéseit és az elhivatás pillanatait.

Az ünnepi szentmisén számos hívő mellett egyházi és világi méltóságok is jelen voltak.

Tamás József segédpüspök a szentmise végén köszöntötte az újonnan felszentelt temesvári megyéspüspököt, aki – miként elhangzott – visszatért a gyökerekhez, ahonnan életútja indult. Korodi Attila parlamenti képviselő, csobotfalvi lakosként is üdvözölte  Pál József Csaba püspököt, erőt, kitartást, áldást kérve munkájára.

A liturgia végén székely népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték a jeles vendéget, és ajándékot adtak át neki.

A szentmise után Pál József Csaba püspök régi ismerősökkel, barátokkal, valamint a resicabányai híveivel beszélgetett a templomudvarban.

*

A temesvári megyéspüspök augusztus 11-én, szombaton este 7 órakor a csíksomlyói kegytemplomban, vasárnap délelőtt Csíkcsomortánban mutatott be szentmisét.

Szülőfalujában a helyi kultúrotthonban ünnepi előadással kedveskedtek főpásztoruknak a csomortániak.

Forrás: Romkat.ro; Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye

Fotó: Ferencz Csaba/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd