Az új temesvári püspök mutatott be szentmisét Csíksomlyón

2018. augusztus 12. vasárnap 17:22

Az augusztus 6-án beiktatott temesvári megyéspüspök, a csíkcsomortáni születésű Pál József Csaba csíki körútja során, augusztus 10-én este a csíksomlyói Szent Péter és Szent Pál-plébániatemplomban mutatott be ünnepi szentmisét.

A hazalátogató főpásztort a szentmise elején Göthér Gergely csíksomlyói plébános köszöntötte. Pál József Csaba püspök meghatódva állt azon oltár előtt, ahol harminchét évvel ezelőtt, 1981-ben mutatta be első szentmiséjét. Beszédében felelevenítette gyerekkori emlékeit, kötődéseit, csínytevéseit és az elhivatás pillanatait.

Az ünnepi szentmisén számos hívő mellett egyházi és világi méltóságok is jelen voltak.

Tamás József segédpüspök a szentmise végén köszöntötte az újonnan felszentelt temesvári megyéspüspököt, aki – miként elhangzott – visszatért a gyökerekhez, ahonnan életútja indult. Korodi Attila parlamenti képviselő, csobotfalvi lakosként is üdvözölte  Pál József Csaba püspököt, erőt, kitartást, áldást kérve munkájára.

A liturgia végén székely népviseletbe öltözött gyerekek köszöntötték a jeles vendéget, és ajándékot adtak át neki.

A szentmise után Pál József Csaba püspök régi ismerősökkel, barátokkal, valamint a resicabányai híveivel beszélgetett a templomudvarban.

*

A temesvári megyéspüspök augusztus 11-én, szombaton este 7 órakor a csíksomlyói kegytemplomban, vasárnap délelőtt Csíkcsomortánban mutatott be szentmisét.

Szülőfalujában a helyi kultúrotthonban ünnepi előadással kedveskedtek főpásztoruknak a csomortániak.

Forrás: Romkat.ro; Gyulafehérvári Római Katolikus Főegyházmegye

Fotó: Ferencz Csaba/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00