Bábel Balázs érsek Baja város díszpolgára lett

2018. december 17. hétfő, 19:18

December 15-én a bajai városháza dísztermében adták át az elismeréseket azoknak, akik sokat tettek Bajáért. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek a várostól díszpolgári címet kapott.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Baja – német nevén Frankenstadt – Bács-Kiskun megye déli részén, a Duna bal partján fekszik. A várost és határát – mint földesúr – a kincstár (kamara) foglalta le magának. I. Lipót császár 1696. december 24-én szabadalmas kamarai mezővárossá nyilvánította. Ezzel a dátummal, Ádám és Éva napjával magyarázható Baja címere, mely az első emberpárt ábrázolja a paradicsomi almafa alatt.


2018 decemberében is kitüntették a Baja városáért tevékenykedőket; olyan példaképeket, akikre fel lehet és fel kell nézni. Baja Város Önkormányzatának képviselő-testülete úgy döntött, hogy idén Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érseket a város díszpolgárává avatja.

Az ünnepséget december 15-én tartották a városháza dísztermében, ahol az ünnepi képviselő-testületi ülést a Liszt Ferenc Kórus előadása nyitotta meg. A Himnusz közös eléneklése után Fercsák Róbert polgármester köszöntötte a megjelenteket és ünnepelteket. A polgármester többek között bejelentette, hogy 2019 az ifjúság éve lesz Baja városában.

A köszöntések után következett a díjak átadása. A díszpolgári címet Fercsák Róbert polgármester és Zsigó Róbert államtitkár, valamint Csubákné Besesek Andrea és Vedelek Norbert alpolgármesterek adták át.

A kitüntetettek nevében Bábel Balázs érsek szólt. Több korábbi bajai emlékéről beszélt, és arról, hogy egy elismerés mögött nemcsak a kitüntetett áll, hanem mindazok, akik segítik, segítették őt.

A főpásztor beszélt a közelgő ünnep fontosságáról is, és a képviselő-testület tagjait megajándékozta karácsonyi elmélkedésének egy-egy példányával, melybe bajai emlékeit is belefoglalta.

Ezt követően ünnepi műsorral köszöntötték a kitüntetetteket. A magyarországi németek műsorát a horvát kisebbség képviselőinek előadása követte, majd betlehemes népi játékot mutattak be a Szent László Általános Művelődési Központ gimnazistái és a Bajai Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola fuvolásai.

Az ünnepi ülés végén az érsek megáldotta a jelenlévőket, valamint jelképesen Baja városát.

Forrás: Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye

Fotó: Koprivanacz Kristóf

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő