Bécsi barokk mesterek egyházművészeti alkotásai Nagybecskereken

Külhoni – 2016. október 24., hétfő | 12:20

A „Bécsi barokk mesterek a Vajdaságban” című kiállítást október 19-én nyitották meg a délvidéki Nagybecskereken, a városi múzeum kiállítótermében. A kiállítás anyagának zömét a bánáti templomokból származó oltárképek alkotják, de a Nagybecskereki Népmúzeum négy saját műtárgya is látható a tárlaton.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A csókai Marczibányi család és az écskai Lázár család jóvoltából ismert bécsi mesterek – Paul Troger, Peter Strudel, Martino Altomonte, Orient József, Felix Ivo Leicher, Martin Johann Schmidt, Hubert Maurer – művei kerültek a 18. század végén a helyi templomokba, a tárlaton az ő munkáikat lehet megtekinteni.

A kiállítás megnyitóján Német László SVD nagybecskereki püspök köszönetet mondott a Nagybecskereki Népmúzeum illetékeseinek, hogy Szabadka után Bánát központjában is megszervezték a tárlatot. A főpásztor Korhecz Papp Zsuzsanna munkásságát is méltatta abban a reményben, hogy tevékenységének köszönhetően a jövőben is ilyen szép állapotban kerülhetnek vissza a műalkotások a templomokba. A tárlatot Daniela Korolija Crkvenjakov, az újvidéki Szerb Matica Galéria festő-restaurátora nyitotta meg, az esten a Josif Marinković-zeneiskola növendékei barokk műveket adtak elő.

A tárlaton tizenkilenc olajfestmény tekinthető meg. A legnagyobb méretűek (négy méter magas és két méter széles) az adai és futaki egykori főoltárkép. Minden festménynek szakrális témája van, a katolikus egyházművészet alkotásai. A műtárgyak a katolikus egyház tulajdonát képezik, kivéve azt a négyet, amelyet a tárlatnak helyet adó intézményben őriznek.

A kiállítás december 10-ig tekinthető meg a Nagybecskereki Népmúzeumban.

Forrás és fotó: Nagybecskereki Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria