Beszéljünk a függőségekről! – Különleges társasjáték készült Pécsen

2018. december 19. szerda, 12:19

A függőségek természetére irányítja a figyelmet az a prevenciós oktató társasjáték, amelynek magyar nyelvű változata a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola gondozásában jelent meg. A játékot december elején mutatták be Pécsen.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A decemberi bemutatón a Pécsi Egyházmegye oktatási intézményeinek pedagógusai ismerkedhettek meg a játékkal; a következő, februári képzésre még várják pedagógusok, illetve szociális szakemberek jelentkezését.

A Game-X-Reaktiváció nevű, függőségek elleni prevenciót segítő társasjáték eredeti változata Lengyelországban jelent meg. Fejlesztői, Piotr Morciniec professzor és Magdalena Pieszko személyesen látogattak el a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolára, hogy megismertessék a játékot a képzés résztvevőivel.

A képzés első napján a viselkedésfüggőségek pszichológiai vetületéről és a kamaszok körében való előfordulásáról hallhattak előadást a résztvevők, majd Piotr Morciniec professzor mesélt a társasjáték fejlesztésének folyamatáról és személyes tapasztalatairól. Hangsúlyozta, hogy a függőségek leküzdésében nagy ereje van a kortárs kapcsolatoknak, így fontos, hogy a fiatalokat is felvilágosítsuk a függőségekről, hogy felismerjék akár a saját, akár kortársaik életében a függőség jeleit, és időben tudjanak segítséget kérni.

A társasjátékot tantermi körülmények közötti használatra tervezték. A játék során a diákok végigkövethetik a függőség állomásait, mégpedig játékos és érdekfeszítő módon.

A bemutató délutánján a pedagógusok saját maguk próbálhatták ki a társasjátékot, közben a két tréner magyarázattal segítette a játék folyamatának és elméletének mélyebb megértését. A két nap során kiderült, hogy a játék nagyszerűen mutatja meg azokat a lélektani és társadalmi helyzeteket, amelyek a függőségek kialakulásához vezetnek. Amint a valóságban, úgy a társasjátékban is erőteljesen jelennek meg a befolyásolhatatlan tényezők.

A társasjáték magyar nyelvű változata a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán működő MTA-PPHF Valláspedagógiai Szakmódszertani Kutatócsoport munkája révén született meg.

A következő képzést 2019. február 18–19-én tartják a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán, amelyre pedagógusok és szociális szakemberek jelentkezését várják a gazdasagiugyintezo@pphf.hu e-mail-címen.

Forrás: Pécsi Egyházmegye

Fotó: Szanyi Norbert/Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
panama-nap-interju-gabor-miklossal
Panama-napot szerveznek Budapesten az IVT jegyében – Interjú Gábor Miklóssal

A közép-amerikai Panamavárosban holnap elkezdődik az ifjúsági világtalálkozó (IVT). Ennek jegyében „Panama-napot” szerveznek a magyar fiatalok számára Budapesten január 26-án. Az előkészületekről és a programokról Gábor Miklóst, az MKPK Ifjúsági Bizottságának irodavezetőjét kérdeztük.

2019. január 21. hétfő
magyar-viceposztulatort-neveztek-ki-zita-kiralyne-boldoggaavatasi-ugyeben
Magyar viceposztulátort neveztek ki Zita királyné boldoggáavatási ügyében

Az egyházmegyei szakasz posztulátora, Alexander Leonhardt, a strasbourgi érsekség papja Nagy Norbert teológust kérte fel, hogy legyen a boldoggá avatás magyar vonatkozású ügyeinek támogatója viceposztulátori minőségben.

2019. január 21. hétfő