Betegek és fogyatékkal élők szentévi zarándoklata Rómában

Ferenc pápa – 2016. június 10., péntek | 11:41

Június 10. és 12. között kerül sor a betegek és a fogyatékkal élők szentévi zarándoklatára Rómában és a Vatikánban. Erről tartottak sajtótájékoztatót június 9-én délelőtt a Szentszék sajtóirodájában.

A sajtó munkatársait Rino Fisichella érsek, az Új Evangelizáció Pápai Tanácsának elnöke, valamint a testület titkára, José Octavio Ruiz Arenas és helyettese, Graham Bell tájékoztatta a várható programokról. 



Fisichella érsek felidézte az elmúlt hetek szentévi eseményeit. Megemlítette a diakónusok és a papok jubileumát és a Szentatya három elmélkedését, melyeken a pápai bazilikákban hatezer pap vett részt, akik a világ minden részéről érkeztek Rómába. A legújabb adatok szerint az eddig eltelt mintegy hat hónap során több mint 9 millió zarándok érkezett a városba, hogy átlépje a négy nagy pápai bazilika és az Isteni Szeretet római szentély szent kapuját. Mindehhez hozzá kell tenni azt is, hogy a világ számos részén is megnyitották az irgalmasság szent kapuit, melyeken megszámlálhatatlanul sok hívő haladt át.

Az újszerű kezdeményezések lehetővé teszik, hogy az egyház és a világ figyelme a betegek és a fogyatékkal élők felé irányuljon, ami azért is fontos, mert sajnos általában közöny veszi körül őket – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Június 10-én, pénteken a jubileum a megszokott módon kezdődik, azaz az Angyalvártól indul el a menet, majd végighalad a Via Conciliazione zarándokoknak fenntartott közlekedőfolyosóján a Szent Péter-bazilika felé, hogy a résztvevők átléphessék a szent kaput. Ugyanezen a napon a Santa Maria in Vallicella belvárosi templomban katekézist tartanak, amelyre mindenkit, de főként a vakok és siketek, hallássérültek csoportjait várják. Az elmélkedést egy vak és siket pap, Cyril Axelrod redemptorista atya tartja, akinek híre már bejárta az egész világot.

Június 11-én, szombaton délelőtt 10 óra és 11 óra között az „Irgalmasság az öröm forrása” témáról különböző nyelveken tartanak katekéziseket a római templomokban. Este 6 és 8 óra között az Angyalvár körüli parkban szórakoztató műsort tekinthetnek meg a betegek és a mozgáskorlátozottak. Az ünnepség mottója: „Túllépni az akadályokon”. Az est során az olasz csendőrség fúvószenekara muzsikál, fellépnek közismert énekesek és táncművészek, köztük fogyatékkal élők is, továbbá az Amoris Laetitia kórus és a Mani Bianche (Fehér Kezek) énekkar. Ez utóbbi tagjai szellemi fogyatékos fiatalok, akik egy római negyedet és a súlyos ökológiai problémákkal küzdő területet, az úgynevezett „Tűzföldet” (Caserta környékét) képviselik.

A betegek és a fogyatékkal élők szentévi zarándoklata június 12-én, vasárnap ér véget. Az ünnepi pápai szentmise délelőtt fél tizenegykor kezdődik a Szent Péter téren. Az eseményt jelbeszédes internetes közvetítésen keresztül is lehet követni a világ minden részén. A szertartáson betegek és fogyatékkal élők működnek közre, ők olvassák az olvasmányokat, és Down-kóros gyermekek ministrálnak. Az első olvasmányt egy spanyol fogyatékkal élő, a másodikat pedig egy vak lány olvassa Braille-írásból. A mise minden olvasmánya nemzetközi jelrendszer használatával lesz követhető a résztvevők számára. Újdonság, hogy fogyatékkal élők az evangéliumi olvasmányt dramatizált változatban is megjelenítik, hogy ezzel elősegítsék a szöveg megértését mindenki számára. Az áldoztatás során a Sixtus-kápolna karát felváltja az Amoris Laetitia kórus, mely más énekkarokkal együtt előadja és fogyatékkal élők közreműködésével megjeleníti a Mennyei kenyér (Panis Caelicus) közismert éneket. A szentmise előtt a jelenlévők a szentolvasót imádkozzák, majd tanúságtételek hangzanak el a magzat védelméről és a betegség hittel való elfogadásáról. A tanúságtételek között énekek és felolvasások hangzanak el. A szentmisén kihelyezik a Salus Infirmorum, vagyis a Betegek Üdvössége-kegyképet, melyet a Campo Marzión található Szent Mária Magdolna-templomból hoznak át.

A három napig tartó zarándoklat során a négy pápai bazilika közelében egészségpontok működnek, amelyek ingyenes orvosi ellátást nyújtanak főként a városban élő számos hajléktalannak. 350 önkéntes egészségügyi szakember fogadja majd a rászorulókat általános orvosi és különböző szakorvosi vizsgálatokra. A nők kérhetnek mammográfiai és nőgyógyászati szűrővizsgálatot is. Az irgalmasságnak ezeket a szociális jó cselekedeteit a Gemelli-kórház orvosa, Raffaele Landolfi professzor koordinálja.

Júniusban 18-án és 30-án két rendkívüli általános kihallgatást tart Ferenc pápa, hogy ezek keretében válaszoljon a számtalan beérkezett kérdésre. A Szentatya szavai szerint az irgalmasság evangéliuma továbbra is nyitott könyv, amelybe Krisztus tanítványai beírják a szeretet konkrét cselekedeteit, mert ezek a legszebb tanúbizonyságok. Mindannyian hivatást kaptunk, hogy továbbírjuk az evangéliumot, és elvigyük az örömhírt minden embernek. Gyakoroljuk naponta az irgalmasság testi és lelki jó cselekedeteit, mert ez a keresztény ember igazi életstílusa. Egyszerű, de mégis erőteljes, sőt olykor akár láthatatlan gesztusokon keresztül is eljuthatunk mindazokhoz, akik szükséget szenvednek, vigyük el nekik Isten gyöngédségét és vigaszát. „Ezzel a lelkülettel jutottunk el a jubileumi esztendő feléhez, és ezzel akarjuk folytatni a november 20-áig hátralévő részét is” – összegezte Rino Fisichella érsek.

Forrás és fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria