Blogfigyelő: Rorate Caeli

Nézőpont – 2012. április 14., szombat | 15:02

A Rorate Caeli egy leginkább liturgiával foglalkozó katolikus blog. Friss posztjaiban szabadkőműveseket fülel le a Fülöp-szigeteken. 

A 2005 decembere óta működő Rorate Caeli blog első posztjában az alapító leszögezi: a nevet advent negyedik vasárnapja miséjének első szavaiból vette, hisz ekkor indította el az oldalt. A második posztban világossá teszi, mely szerzők az alapvetőek számára Antiochiai Szent Ignáctól kezdve Ágostonon és Nagy Szent Gergelyen, Kempis Tamáson, Aquinói Szent Tamáson át Bellarmini Szent Róbertig, Francisco Suárezig és Avilai Szent Terézig, Réginald Garrigou-Lagrange-val és Jacques Maritainnel bezárólag. 

A blogot tizenegyen írják. A blog baráti köre fenntart egy Rorate Caeli Purgatóriumi Társaságot, amelyhez 15 pap tartozik, akik rendszeresen mondanak régi rítusú miséket a lelkek üdvösségéért. A blog a ferences protomártírokat tartja védőszentjeinek. 

A blog, mint arról hírt adtunk, felfigyelt arra is, hogy a Fülöp-szigeteken a helyben szokásos nagypénteki körmenetbe becsatlakoztak hivatalos viseletükbe öltözött szabadkőművesek is, valamint közölt egy nyílt levelet a X. Szent Piusz Papi Társaság vezetőjének, Bernard Fellaynek címezve is. A legújabb posztok is ezzel a kérdéssel foglalkoznak. Ugyancsak számos posztot szentelnek az anglikánokkal való viszonynak vagy épp a régi rítus és a II. Vatikáni Zsinat kérdésének is. 

Ugyancsak olvashatunk arról, hogy Ranjith bíboros érseki tartományában. Srí Lankán kötelezővé tette a térden és nyelvre való áldozást. Foglalkoznak az ausztriai esettel is, amikor egy homoszexuális fiatal egyházközségi tanácsbéli tagságát megerősítette a bécsi érsek és bíboros.

Az előző három rész:
Charles A. Coulombe amerikai katolikus monarchista történész blogja
American Papist
Kiss Ulrich blogja 

SzG/Magyar Kurír