Brüsszelben is bemutatták a Márton Áronról szóló dokumentumfilmet

2018. február 22. csütörtök 09:00

Február 20-án mutatták be Brüsszelben „A Hegy – Mozaikképek Márton Áron életéből” című dokumentumfilmet, amelyet Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató rendezett.

„Márton Áron erdélyi katolikus püspök ökumenikus szellemiségével felbecsülhetetlen hatást gyakorolt a magyarság lelki egységére” – mondta a film vetítésén Hölvényi György, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. A képviselő az EP néppárti frakciója vallások közötti párbeszéd munkacsoportjának társelnökeként az erdélyi püspök életművét feldolgozó filmmel kapcsolatban kifejtette, Márton Áron egészen kivételes diplomáciai érzékkel közelített a több módon is megosztott erdélyi lakossághoz.

A brüsszeli Balassi Intézetben tartott rendezvényen Hölvényi György elmondta, a 23 éven át tartó kutatómunka eredményeként létrejött, Mihály József székelyudvarhelyi káplán segítségével forgatott film kiemeli, hogy Márton Áron nemcsak felekezeti, hanem származási kérdésekben is határozottan kiállt a felebaráti szeretet és az emberségesség mellett. Egyházi vezetőként egyike volt azon keveseknek, akik nyilvánosan felemelték szavukat a zsidóüldözések ellen. Az 1944-ben, a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban tartott beszédében határozottan tiltakozott a zsidó származású magyarok deportálása ellen. Életmentő tevékenységét élete kockáztatásával nem törődve folytatta.

A dokumentumfilm hűen bemutatja azt is, hogy Márton Áron az elvesztett második háború után az igazságosabb békében reménykedő, üldözött erdélyi magyarság ügyének szószólójává vált. Mindent megtett azért, hogy a magyar népet egy közösségként összetartsa. Kitartása, állhatatossága a legnehezebb időkben sem hagyta el – mutatott rá a képviselő.

A film készítője, Nagy Zoltán az MTI-nek elmondta, az anyag huszonöt évvel ezelőtt kezdett gyűjtése során vált világossá számára, hogy Márton Áront Erdélyben sokfelé még a mai napig szinte szentként tisztelik. Ez a tisztelet indította arra, hogy végigjárja azokat a helyszíneket, ahol a püspök működése során megfordult, és összegyűjtse azokat a tárgyi és szellemi emlékeket, amelyeket az ott lakók évtizedeken át megőriztek.

A kutatásból véget nem érő munka lett. Az anyag azóta is bővül, ugyanis a film ismertsége által a mai napig gyűlnek a Márton Áronhoz kötődő hanganyagok, felvételek és tárgyi emlékek – tette hozzá a székelyudvarhelyi hitoktató.

Forrás: MTI

Fotó: Márton Áron Múzeum

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
egyben-tart-ferences-zarandoklat-matraverebely-szentkutra
Egyben tart – Ferences zarándoklat Mátraverebély-Szentkútra

Augusztus 14–20-áig immár huszonnegyedik alkalommal szervezték meg a ferencesek Esztergomtól Mátraverebély-Szentkútig vezető zarándoklatát. A résztvevők száma idén is meghaladta a kétszázat. Augusztus 19-én, a Szécsénytől Szentkútig tartó szakaszon csatlakoztunk a zarándokokhoz

14:27
a-kereszt-tartja-meg-hazat-szent-istvan-kiraly-unnepe-gyori-egyhazmegye-fotemplomaban
A kereszt tartja meg a hazát – Szent István király ünnepe a Győri Egyházmegye főtemplomában

Veres András győri megyéspüspök ünnepi szentmisét mutatott be augusztus 20-án, Szent István király, hazánk fővédőszentje ünnepén a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban.

13:00