Brüsszelben is bemutatták a Márton Áronról szóló dokumentumfilmet

2018. február 22. csütörtök 09:00

Február 20-án mutatták be Brüsszelben „A Hegy – Mozaikképek Márton Áron életéből” című dokumentumfilmet, amelyet Nagy Zoltán székelyudvarhelyi hitoktató rendezett.

„Márton Áron erdélyi katolikus püspök ökumenikus szellemiségével felbecsülhetetlen hatást gyakorolt a magyarság lelki egységére” – mondta a film vetítésén Hölvényi György, a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselője. A képviselő az EP néppárti frakciója vallások közötti párbeszéd munkacsoportjának társelnökeként az erdélyi püspök életművét feldolgozó filmmel kapcsolatban kifejtette, Márton Áron egészen kivételes diplomáciai érzékkel közelített a több módon is megosztott erdélyi lakossághoz.

A brüsszeli Balassi Intézetben tartott rendezvényen Hölvényi György elmondta, a 23 éven át tartó kutatómunka eredményeként létrejött, Mihály József székelyudvarhelyi káplán segítségével forgatott film kiemeli, hogy Márton Áron nemcsak felekezeti, hanem származási kérdésekben is határozottan kiállt a felebaráti szeretet és az emberségesség mellett. Egyházi vezetőként egyike volt azon keveseknek, akik nyilvánosan felemelték szavukat a zsidóüldözések ellen. Az 1944-ben, a kolozsvári Szent Mihály-plébániatemplomban tartott beszédében határozottan tiltakozott a zsidó származású magyarok deportálása ellen. Életmentő tevékenységét élete kockáztatásával nem törődve folytatta.

A dokumentumfilm hűen bemutatja azt is, hogy Márton Áron az elvesztett második háború után az igazságosabb békében reménykedő, üldözött erdélyi magyarság ügyének szószólójává vált. Mindent megtett azért, hogy a magyar népet egy közösségként összetartsa. Kitartása, állhatatossága a legnehezebb időkben sem hagyta el – mutatott rá a képviselő.

A film készítője, Nagy Zoltán az MTI-nek elmondta, az anyag huszonöt évvel ezelőtt kezdett gyűjtése során vált világossá számára, hogy Márton Áront Erdélyben sokfelé még a mai napig szinte szentként tisztelik. Ez a tisztelet indította arra, hogy végigjárja azokat a helyszíneket, ahol a püspök működése során megfordult, és összegyűjtse azokat a tárgyi és szellemi emlékeket, amelyeket az ott lakók évtizedeken át megőriztek.

A kutatásból véget nem érő munka lett. Az anyag azóta is bővül, ugyanis a film ismertsége által a mai napig gyűlnek a Márton Áronhoz kötődő hanganyagok, felvételek és tárgyi emlékek – tette hozzá a székelyudvarhelyi hitoktató.

Forrás: MTI

Fotó: Márton Áron Múzeum

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink - olvasta már?
a-borunk-ala-bujt-isten-megjelent-varga-laszlo-puspokkel-keszult-interjukotet
A bőrünk alá bújt Isten – megjelent a Varga László püspökkel készült interjúkötet

A Magyar Kurír gondozásában, az Új Ember Kiadványok sorozatban jelent meg a Varga László kaposvári megyéspüspökkel készült interjúkötet.

09:43
-tartos-szeretet-iden-is-rekordot-dontott-karitasz-nagybojti-elelmiszergyujtese
„Tartós szeretet” – Idén is rekordot döntött a Karitász nagyböjti élelmiszergyűjtése

Március 4. és 11. között rendezték meg idén templomainkban az immár hagyományos nagyböjti élelmiszergyűjtést. Spányi Antal, a Katolikus Karitász elnöke március 21-én a székesfehérvári adományátadón megköszönte az országos és az egyházmegyei központok, valamint a plébániai karitászcsoportok munkáját.

2018. március 22. csütörtök