Búcsút vettek a múlt héten elhunyt Gilberto Agustoni bíborostól

Ferenc pápa – 2017. január 18., szerda | 10:47

A vatikáni Szent Péter-bazilika katedraoltáránál mutattak be szentmisét január 17-én, kedden a 93 éves korában elhunyt svájci olasz származású Gilberto Agustoni bíborosért, ezt követte a temetési szertartás.

A gyászmisét Ferenc pápa felkérésére Angelo Sodano bíboros, a bíborosi kollégium dékánja mutatta be, és megemlékező beszédében méltatta az elhunyt főpásztor példás életútját.

Elmondta: az első keresztények a római katakombák sírjait fedő kőlapokra sokszor ezt írták fel: „In pace Christi” – „Krisztus békéjében”. Sok ilyen feliratot őriz a Vatikáni Múzeum ókeresztény részlege, melyek láttán a mai látogatók az első keresztények mély hitére emlékeznek.

„Krisztus békéjében” él mindörökké megboldogult testvérünk – fogalmazott Sodano bíboros, majd a temetést úgy értelmezte mint az irgalmasság hét lelki cselekedetének az egyikét, amelyről Ferenc pápa oly sokszor beszélt az elmúlt jubileumi év során. A test föltámadását megvalló Egyház ugyanis mindig nagy jelentőséget tulajdonított az elhunytak eltemetésének, hiszen Urunkról is megvalljuk, hogy „meghalt, és eltemették”, de harmadnapra feltámadt. „Ez Jézus útja, és ebben követik őt a keresztények. Ahogy Jób sok századdal Krisztus előtt vallotta: »Tudom, hogy megváltóm él« (Jób 19,25), és ahogyan a Lukács-evangélium említi: »Legyünk mindig készek, derekunk felövezve, kezünkben égő mécsessel várjunk…« (Lk 12,35–40), készen arra, hogy megnyissuk az ajtót Krisztusnak, amikor eljön, hogy magához hívjon bennünket” – fogalmazott Angelo Sodano.

„Ez az élet és halál keresztény értelmezése, amelyet mi közösen megvallunk, és ebben a hitben távozott tőlünk a világból a mi szeretett testvérünk” – emelte ki a bíboros. Angelo Sodano bíboros homíliájának végén hit és fény kapcsolatáról szólt, a Dante Isteni színjátékában is élő lángként megjelenő hitet Krisztus szavaihoz kötötte: „Világosságul jöttem a világba, hogy aki hisz bennem, ne maradjon sötétségben” (Jn 12,46). Elmondta, ez a láng világította meg és vezette Gilberto Agustoni bíboros életét.

A gyászmisét követően Ferenc pápa végezte a temetési szertartás búcsúvételi részét.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria