Cañizares bíboros: Isten cselekszik a keresztény beavatás szertartásaiban

Kitekintő – 2012. január 24., kedd | 10:34

Az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa, Antonio Cañizares bíboros nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak a Neokatekumenális Út kateketikai direktóriumáról, amelynek jóváhagyását a Szentszék január 20-án hozta nyilvánosságra.

Pénteken délben XVI. Benedek pápa kihallgatáson fogadta a mozgalom mintegy 7000 tagját, közöttük 15 magyar személyt. A ’60-as években Kiko Argüello és Carmen Hernandez által létrehozott mozgalom statútumait 2008-ban hagyta jóvá a Szentszék. A Vatikáni Rádió munkatársa megkérte Antonio Cañizares bíborost, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusát, hogy mutasson rá: mit jelent a dekrétum jóváhagyása az egész egyház számára?

A Neokatekumenális Út szertartásairól szóló dekrétum jóváhagyása az egész egyház számára elismeri, hogy a keresztény iniciáció vagy beavatás esetében mindig meg kell valósulnia Isten szava és a szertartás egységének. A Neokatekumenális Út egyes állomásai minden keresztény iniciáció útvonalát megjelölik. Nem egyszerűen az emberek által kitalált módszertanról van szó, hanem olyan formáról, amely megfelel a megtérés, a hit, az egyházi keresztény életbe való beilleszkedés útvonalának.

A keresztény iniciáció, bevezetés a hitbe mindig az anyaszentegyházban jelenlévő Isten működése. Az elsőbbség Istené: Isten cselekszik, amire az ember válaszol. Olyan utat kell bejárni, amelyet mindig Isten igéje világít meg, ugyanakkor úgy kell megélni a beavatást, mint Isten működését, be kell fogadni Isten cselekedetét. Ez teljesen világos a Neokatekumenális Út esetében, amely valóban megfelel a keresztény beavatásnak. Most a dekrétum jóváhagyásával ez még hangsúlyosabbá válik. Az embereket ugyanis megkísérti a gondolat, hogy minden saját tettük gyümölcse, mintha arról lenne szó, hogy belépnek egy egyesületbe. Nem: az anyaszentegyház új gyermekeket szül méhében Isten igéje és a szertartások révén.

A Péter által vezetett közösség, az egyház az, ahol új keresztények születnek, ezért Isten igéje, a liturgia és a keresztény közösség elválaszthatatlanok egymástól. A keresztény iniciáció az egész egyház beavatása a hitbe, az erkölcsi életbe, a liturgiába, az imába. Maga az egyház adja önmagát a katekumeneknek, ezért a közösség valósága nélkülözhetetlen a keresztény iniciáció megvalósításához.

Ami az új evangelizáció és a liturgia kapcsolatát illeti, Antonio Cañizares bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa a következőket válaszolta: „az új evangelizáció nem lehetséges liturgia nélkül és nem lehetséges Eucharisztia nélkül, amely a középpontja és csúcspontja minden liturgiának. Az Oltáriszentség mindig az evangelizáció, tehát az új evangelizáció forrása és csúcspontja is. Nem egyfajta propaganda, nem egy vallási egyesület alapelveinek terjesztése, hanem Isten cselekedete, aki hívja az embert és neki adományozza a megtérés és a hit kegyelmét és ajándékát. A liturgia Isten elsőbbrendűsége, Isten az, aki működik, aki kezdeményez, aki üdvözít, aki új életet önt teremtményébe. Ezért kell szüntelenül hangsúlyoznunk, hogy az új evangelizációnak nincs jövője liturgia nélkül” – fejtette ki a Vatikáni Rádiónak adott interjújában Antonio Cañizares bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció prefektusa.

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír