A Capella Savaria koncertje a szombathelyi Premontrei Rendi Szent Norbert Gimnáziumban

Hazai – 2016. május 5., csütörtök | 12:40

Április 26-án, kedden a Capella Savaria kamarazenekar a szombathelyi premontrei gimnáziumban adott koncertet, amelynek keretében Haydn-műveket adtak elő.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Nem túlzás azt állítani, hogy a vonósnégyes műfajának Haydn a megteremtője – az a Joseph Haydn, akit a szimfóniák atyjának is tekintenek. „A korhű, autentikus, bélhúros hangszereken megszólaltatott régizenei darabok egészen más hangzást adnak, mint a fémhúrozással előadottak” — tudhatták meg a koncert résztvevői Kalló Zsolttól, aki negyedszázada vezeti a harmincöt éve létrejött zenekart.

Az iskola dísztermében megrendezett koncerten különböző kvartettekből hallhatott tételeket a diákság: kezdésnek rögtön egy „Finale”-t. A vidám, gyorsabb tempójú szerzeményt egy lassú, andalító tétel követte. A rövid darab olyan benyomást keltett, mint egy ima, amely ugyan szavak nélkül, mégis a szív mélyére hatol. A szerző műveiben letisztultságra törekedett: Haydn erénye éppen az, hogy egyszerű eszközökkel nemes zenét tudott írni, muzsikája ugyanakkor egyszerre naiv, jókedvű és eredeti. Tehetségének köszönheti, hogy Esterházy Pál Antal herceg udvarában kezdetben másodkarnagyként, később mint első karnagy tevékenykedhetett. Nemcsak az udvari zenekart és az operatársulatot vezette, hanem a herceg napi kamarazenélését is ő vezényelte. Sokat kellett komponálnia, hiszen az udvarban hétről hétre új operát adtak elő. Száznégy szimfóniája közül a Búcsúszimfónia és a „csoda” szimfónia (eredeti nevén Mese szimfónia) talán a legismertebbek.

Tekintettel arra, hogy a vonósnégyes műfaja többnyire négytételes, és a második lassú tételt egy menüett követi, ezért harmadik darabként elhangzott L. Boccherinitől egy menüett is. „Kezdetben ez egy gyors tánc volt, de ha idővel elhízott a király, akkor lassítottak a tempón” – hangzott el a zenei vezető magyarázataként. Az utolsóként játszott két részlet pedig annak a bizonyítéka, hogy Haydn sokat merített a magyar zenéből is.

A koncert során a zenészek arcáról mindvégig öröm sugárzott. Saját bevallásuk szerint a műveket úgy adják elő, ahogyan azt a zeneszerző elképzelte. A Premontrei diáksága hálás közönségnek bizonyult: a művészek előadását vastapssal jutalmazta.

A koncerten elhangzott művek: 

J. Haydn: C-dúr Quartett (Finale, 4. tétel) 

J. Haydn: d-moll Quartett (Adagio, 2. tétel) 

L. Boccherini: Menüett 

J. Haydn: Menüett, Alla Zingarese 

J. Haydn: h-moll Quartett (Ismeretlen magyar szerző: Nagyszombati magyar táncok, 18. század vége)

A Capella Savaria kamarazenekar művészei: Kalló Zsolt – első hegedű, Szőke Beáta – másod hegedű, Rácz Gábor – brácsa, Pálkövi Ágnes - cselló

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria