Célba ért Máriapócsra az Útonlevők 22+ gyalogos zarándoklat

Hazai – 2017. július 26., szerda | 16:00

Célba ért a Tokajból indult Útonlevők 22+ ifjúsági görögkatolikus gyalogos zarándoklat, amelyet július 20. és 23. között rendeztek meg.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A három görögkatolikus – a hajdúdorogi, miskolci és nyíregyházi –egyházmegye  ifjúsággal foglalkozó papjai és munkatársai meghallva az elmúlt években felmerült igényeket, 22 éven felüli fiataloknak szerveztek Máriapócsra gyalogos zarándoklatot.

Ebben az életkorban a fiatalok már nemcsak útkeresők, hanem „útonlevők”, akiknek szükségük van lelki támogatásra, közösségre, közösen megélt próbatételekre és a bennünket támogatók szeretetének megtapasztalására.

A július 20-i 0. nap után 21-én reggel Orosz Atanáz miskolci püspökkel keltek útra a zarándokok, és délben már Tiszaeszlárra érkeztek. Bacsó János parókus távollétében is segített, hogy nyitott templomajtó, az iskolában pedig kiadós ebéd várja az érkezőket. A püspök a templomban tartott imaórán „a fél óra csönd” fontosságáról elmélkedett, majd a zarándokok Nyíregyháza felé vették útjukat. A délutáni táv embert próbálónak ígérkezett, egy rövid szakaszon ezért egy utánfutós traktor segítette a gyaloglókat, hogy a mocsaras részeken is szárazon kelhessenek át.

A késő délutáni órákban Nyíregyháza közelében, Vargabokorban megérkezett Obbágy László parókus gyümölcsküldeménye, és csatlakozott a zarándoklathoz Szocska Ábel is, aki a nyíregyházi székesegyházba vezette be a fiatalokat. Az apostoli kormányzó a vecsernyén mondott elmélkedésében a jövő reménységének nevezte és hitük minél mélyebb megélésére buzdította őket.

Másnap, július 22-én reggel, az utrenyét követően Szocska Ábel áldásával ismét útra keltek a zarándokok. A következő állomáson, Oroson atyai szeretettel várta a csapatot Mosolygó Marcell, és friss gyümölccsel vendégelte meg őket, Páll Miklós meglepetés péksüteményeivel együtt.

Szentesi Csaba szervezőlelkész Oroson és Napkoron személyes hangvételű beszédeiben elmélkedési pontokat adott a fiataloknak: a mindennap megélhető keresztény örömre irányította figyelmüket, továbbá arra, hogy a legfontosabb értékekre érzékenyen tekintsenek, és azok mentén rendezzék be életüket.

Pócspetrit elhagyva ismét Orosz Atanázzal találkoztak a zarándokok, akikben ekkor tudatosult, hogy hamarosan célba érnek. Az úti keresztek előtt elmondott rövid imákkal, majd a máriapócsi kegykép előtt elmondott fohászokkal vált teljessé a lelki felkészülésük a Miskolci Egyházmegye búcsújára.

A fiatalok részt vettek az ünnepet megelőző éjszakai virrasztáson a máriapócsi bazilikában, majd július 23-án, vasárnap az Illés próféta tiszteletére bemutatott Szent Liturgián.

Forrás: Miskolci Egyházmegye

Fotó: Szikszai Ágota, Minyóczki Csaba

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria