Csillagtestvérek éjszakája Kaposváron

2018. december 12. szerda, 19:59

Az elhunyt gyermekekre emlékezve imádkoztak advent második vasárnapján, december 9-én este a kaposvári Kossuth téren, a csillagtestvérek éjszakáján.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az egész világot átölelő gyertyagyújtás alkalmával a Föld minden pontján este 7 órakor gyújtják meg gyertyáikat az emlékezők, így amint egy gyertya elalszik az egyik időzónában, egy másik felgyullad. A fényhullám így 24 órán keresztül öleli át a bolygót.

A közös imádság és emlékezés előtt beszélgetésre hívták a gyermeküket elvesztett szülőket a kaposvári püspökségre, ahol Varga László megyéspüspök és Todorovits Andrea, a Látom az Életed oldal szerzője szólította meg őket.

„Minden veszteség egyben meghívás és lehetőség is. A veszteségeinkből legtöbbször azért nem tudunk továbblépni, mert a fájdalomra és a hiányra fókuszálunk, s ez az érzés teljesen leköt bennünket. El kell jutnunk a veszteségeinkkel az elfogadásig. Mikor elfogadjuk, hogy ez velünk megtörténhet, sőt meg is történt, akkor kezdődik a változás” – fogalmazott Varga László megyéspüspök.

Todorovits Andrea hangsúlyozta: „Nem vagyunk hibásak. Sokat gondolkoztam, hogy mi az a legfontosabb dolog, amelyet el kell hogy mondjak nektek: nem vagyunk hibásak. Sok szülővel beszélgettem, s jómagam is átéltem ezt, mikor azon gondolkoztam: miben hibáztam én? Meg tudtam volna akadályozni a tragédiát? Rájöttem, hogy nem. A szülők kivétel nélkül önmagukat teszik felelőssé. Azt gondolom, hogy ezeknek a tragédiáknak nincs felelősük. Megtörténtek, mert meg kellett történniük.”

A beszélgetés után a szülők együtt sétáltak át a Kossuth térre, ahol az elhunyt gyermekekért gyújtottak gyertyát. Az emlékezés estéjén Sántha Péter református segédlelkész két szentírási idézetet olvasott fel a jelenlevőknek, akik Pongrácz Máté evangélikus lelkész vezetésével a székesegyház előtti térre vonultak. Mécseseikkel egy pillangó alakját formázták meg, mely a lelkek fájdalommentes búcsúzásának jelképévé vált. A közös imádság után fehér léggömbök emelkedtek a magasba, melyek egy-egy üzenetet továbbítottak a gyermekeknek a mennyországba.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
pro-cultura-hungarica-dijat-kapott-bojte-csaba
Pro Cultura Hungarica díjat kapott Böjte Csaba

A magyar kultúra ápolását, a közösségépítést és a nemzeti identitás megőrzését elismerő díjakat, köztük Böjte Csabának Pro Cultura Hungarica díjat adtak át a magyar kultúra napján, január 22-én a budapesti Hagyományok Házában.

09:51
zenari-biboros-budapesten-keresztenyek-irgalmas-szamaritanusok-sziriai-foldi-pokolban
Zenari bíboros Budapesten: A keresztények irgalmas szamaritánusok a szíriai földi pokolban

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép, különösen a gyermekek szenvedéseiről. Bemutatták a magyar kormány által támogatott kórházi programot is, amely a szegények kezelését teszi lehetővé.

2019. január 22. kedd