Diakónusoknak és akolitusoknak tartottak továbbképzést Máriabesnyőn

2016. február 29. hétfő 18:59

Az egyházért és saját közösségükért tenni kész férfiakkal telt meg február harmadik hétvégéjén a máriabesnyői Mater Salvatoris Lelkigyakorlatos Ház.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A Váci Egyházmegye harminc állandó diakónusának többsége mellett a váci és esztergom-budapesti diakónusjelöltek, valamint az egyházmegyei akolitusképzés mindkét jelenlegi évfolyamának hallgatói – összesen közel százan – vettek részt az aktuális képzési és továbbképzési alkalmakon.

A fölszentelt diakónusok Szent Lőrinc köre első hároméves továbbképzésének záró alkalmával kezdődött a hétvége február 18-án, csütörtökön este. A máriabesnyői bazilikában bemutatott szentmise után el is kezdték a munkát: Gulyás Péter, az egyházi fejlesztők csapatának oktatója ismertette a képzés hétvégéjének programját, majd az őszi országos diakónustalálkozó óta eltelt idő eseményeinek, tapasztalatainak megosztása következett.

Pén­teken négy előadást hallgattak meg a diakónusok. Elsőként Gulyás Péter beszélt a család- és ifjúságpasztoráció újabb kihívásairól. A második előadásban Nagy Menyhárt Sándor kállói és Antal András nyáregyházi plébániavezető diakónusok számoltak be saját – sokszor bizony nem jó – tapasztalataikról Szegénygon­do­zás a diakónusi szolgálatban címmel. Ebéd után Faragó Artúr, a Váci Egyházme­gye Kórházlelkészi Szolgálatá­nak vezetője ismertette a kórházpasztoráció krisztusi és emberi dimenzióit, végül Nagy Imre szolnoki és Vágner Mihály váci börtönlelkész osztotta meg sajátos szolgálatának kívülről nem látható szépségeit a többiekkel.

Szombaton délelőtt – immár az esztergomi diakónusokkal és a jelöltekkel együtt – Molnár Ferenc, a kalocsai Szent István Diakonátusi Kör képzési felelőse tartott előadást A diakónusi szolgálat és a szentelés címmel, többek között XVI. Benedek emeritus pápa Omnium in mentem kezdetű motu propriójáról.

A diakónusjelöltek képzése a pénteki közös estén kezdődött. Szombaton délelőtt Molnár Ferenc előadását hallgatták meg, ebéd után Tomka Ferenc nyugalmazott káposztásmegyeri plébános, főiskolai tanár pasztorális előadását.

Vasárnap Füzes Ádám, az esztergom-budapesti Kanter Károly Felnőttképzési Intézet igazgatója tartott elméleti és gyakorlati előadásokat a homiletika és a liturgia tárgyköreiben. Az akolitusképzés első évfolyamosainak Székely János esztergomi segédpüspök oktatta a biblikum alapjait, a másodikosoknak pedig Káposztássy Béla gyáli plébániai kormányzó, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola volt rektora tartott előadásokat a liturgiáról.

Valószínűleg minden résztvevő az egész hétvége csúcspontjaként fog visszaemlékezni Beer Miklós megyéspüspök péntek esti szentmiséjére a máriabesnyői bazilikában, majd az azt követő esti programra, amelynek mottóját Koncz András, az egyházi fejlesztők oktatója hirdette ki Szent Péter apostol első levelének szavaival: „mint élő kövek, épüljetek lelki házzá, szent papsággá, hogy Istennek tetsző lelki áldozatokat ajánljatok fel Jézus Krisztus által” (1Pt 2,5). Ezután a jelenlévők, a lektorjelöltektől a megyéspüspökig, élő kövekként „építettek” egy katedrálist: ki az oltárt, ki az ablakot, ki az ambót, ki a csúcsívet adva hozzá Isten szent, élő templomához.

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Lauer Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
szentmisevel-zarult-hazassag-hete-rendezvenysorozat-budapesten
Szentmisével zárult a házasság hete rendezvénysorozat Budapesten

Bíró László, az MKPK családpasztorációért felelős püspöke mutatta be a házasság hete országos programsorozatának záró szentmiséjét február 19-én Budapesten, a belvárosi Nagyboldogasszony-főplébánia-templomban. Házasságban, családban élni jó – üzeni a 10. születésnapját ünneplő rendezvény.

2017. február 19. vasárnap
ferenc-papa-mennyei-atya-szemevel-nezzuk-az-embereket
Ferenc pápa: A mennyei Atya szemével nézzük az embereket!

Február 19-én a szentatya az ellenségszeretet parancsának forradalmai újdonságáról elmélkedett a vasárnap déli Mária-imádság elmondásakor. Hangsúlyozta, hogy a rossz láncolatát csak jóval tudjuk megtörni, és hogy ellenségként nemcsak mások viselkedhetnek, hanem sajnos mi, magunk is.

2017. február 19. vasárnap