Diakónusszentelést tartottak a pécsi székesegyházban - KÉPGALÉRIÁVAL

Hazai – 2014. június 26., csütörtök | 18:50

Ünnepi szentmise keretében szentelte diakónussá Udvardy György megyéspüspök Battonyai János akolitust.

Képgaléria - klikk a képre

A hagyományokat követve a szentelésre előző este gyalogos zarándoklat indult Mecseknádasdról, az Árpád-kori kápolnától Udvardy György megyéspüspök vezetésével. A zarándokok a mintegy 40 km hosszú út megtétele után reggelre érkeztek meg Pécsre, a diakónusszentelés szertartásának helyszínére. Útközben a püspökszentlászlói kápolnában tartottak szentmisét, ahol lehetőség nyílt a gyónásra, elcsendesedésre is.

Azok számára, akik a hosszú zarándoklatot nem tudták vállalni, a Pécs városán belül induló gyalogos zarándoklat adott lehetőséget az imádság e formájára.

Battonyai János 1989. szeptember 21-én született Szekszárdon. Három idősebb testvére van, a legidősebb nővére jogász, a bátyja katona, fiatalabb nővére biológuskutató. Gyermekkorától katolikus nevelést kapott. Isten már gimnazista korában felébresztette a vágyat szívében, így hivatása az évek alatt az imádság, a közösségi tagok, a barátok, a példaképek és a ministránsi szolgálat hatására lassan kibontakozott.

Érettségi után egy évet a Pécsi Hittudományi Főiskolán tanult, majd 19 évesen jelentkezett papnövendéknek a Pécsi Egyházmegyéhez. Tanulmányait az esztergomi Érseki Papnevelő Intézetben végzi. 2014. augusztus 1-jétől diakónusként kezdi szolgálatát az Egyházmegye plébániáján. Jelmondata: „Örvény kiált az Örvénynek” (Zsoltár 42, 8)

Fotó: Loósz Róbert

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria