Dobtanítással integrálnak Szatmárnémetiben

Külhoni – 2018. december 19., szerda | 9:04

Gyermekzsivaj, énekszó és dobpergés töltötte be a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet szatmárnémeti Barátság Házát december 14-én, az Integráció zene és művészet által című pályázat záróünnepségén.

A szeptemberben indult, a szatmárnémeti Rotary Klub anyagi támogatásával megvalósult projekt keretében harminc, a Barátság Házába járó gyermek vett részt osztálytársaival együtt különböző alkotó jellegű tevékenységekben. Szintén a projekt révén tíz iskolás számára vált lehetővé, hogy három hónapon át heti rendszerességgel tanuljon ütőhangszeren játszani.

A hátrányos helyzetű gyermekek nevelésének támogatását a Rotary kiemelten fontosnak tartja, mivel egy olyan területről van szó, amely hosszú távon elősegíti a szatmári közösség fejlődését – mondta el a szatmárnémeti Rotary Klubot képviselő Csengeri Zsolt. 

A záróesemény első részében ünnepváró foglalkozások zajlottak, melynek keretében a Barátság Házába járó gyermekek és osztálytársaik szebbnél szebb karácsonyi dekorációkat készítettek.

A rendezvény legizgalmasabb része a dobkoncert volt, amelyre Didi Péter dobtanár készítette fel a diákokat. A Barátság Házában oktatott iskolások többféle dobon is játszottak: a hagyományos dobfelszerelés mellett bongoszon, rototomon, darbukán és kongán is. Produkciójukat tapsviharral jutalmazta a közönség. A koncert olyan sikeresnek bizonyult, hogy a hallgatóság is kedvet kapott a doboláshoz – az érdeklődők nagy örömére lehetőségük volt kipróbálni az egyes kézi dobokat.

Az ünnepváró tevékenység és a dobkoncert között a Mircea Eliade Általános Iskola magyar tagozatos elsősei és harmadikosai Gabrus Andrea és Kováts Éva tanítók kíséretében betlehemes játékkal örvendeztették meg a jelenlévőket. A vendégek a Székely Kapuk – Zöld Kapuk projekt keretében látogattak el a Barátság Házába. Román János, a Caritas vezérigazgatója megköszönte a betlehemezőknek és felkészítő pedagógusaiknak az előadást, továbbá a Mircea Eliade Általános Iskola vezetőségének és oktatóinak a  jó és eredményes együttműködést. Ezt követően a jelenlévők együtt énekelték el az A kis Jézus megszületett című karácsonyi dalt.

Forrás és fotó: Palincas Erika/Romkat.ro

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria