Egy diakónus fiát nevezték ki a virginiai Richmondi Egyházmegye püspökévé

2017. december 7. csütörtök 19:20

Nem túl gyakran esett meg eddig a történelem folyamán – ha egyáltalán megesett –, hogy egy állandó diakónus fiát püspökké nevezzék ki: az egyesült államokbeli Richmondban ez történt.

Ferenc pápa december 5-én Barry C. Knestoutot nevezte ki a Virginia állambeli Richmondi Egyházmegye püspökévé. Barry Knestout, aki eddig a Washingtoni Főegyházmegyében szolgált segédpüspökként, Francis DiLorenzót követi, aki 2004-től idén augusztusban bekövetkezett haláláig vezette az egyházmegyét.

1989-ben szentelték pappá, 1994-től James Hickey bíboros titkára volt. 2008-ban XVI. Benedek pápa nevezte ki a washingtoni érsekség segédpüspökévé.

Barry Knestout kilencgyermekes családban nőtt fel Washington kertvárosi részén. Mark nevű öccse szintén pap a főegyházmegyében; diakónus édesapjuk, Thomas Knestout 1997-ben hunyt el, hosszú éveken át ő vezette a washingtoni érsekségen az állandó diakonátus ügyeivel foglalkozó irodát. 2008-as segédpüspöki beiktatásakor Knestout kiemelte családja katolikus örökségét és méltatta édesanyja erőfeszítéseit: „Te és Apa a legnagyobb ajándékot adtátok a gyerekeiteknek, amit csak adhattatok: hitet, ami gyümölcsöt termett.”

Donald Wuerl bíboros, washingtoni érsek dicsérte Ferenc pápa döntését, amivel nagy örömet szerzett a Richmondi Egyházmegyének. „Knestout püspököt mindannyiunk szeretete, tisztelete és csodálata övezi; mindannyian megtapasztaltuk már, milyen nagylelkűen fordítja ránk idejét és erejét” – írta Wuerl bíboros keddi közleményében.

A Knestout ikrek – egyébként ápolónő végzettségű – édesanyja érezte, hogy hatodik terhessége valahogy más, mint a korábbiak, az orvos azonban minden alkalommal csak egy szívhangot hallott. Majd öt perccel azután, hogy Barry nevű fia megszületett, megérkezett ikertestvére, Thomas is. Édesapjuk – aki egyébként maga is ikerként született – csaknem elájult a hír hallatán, a szülészorvos szintén megdöbbent.

A Knestout szülők három lány és hat fiút neveltek fel. Az ikrek tehetségesen rajzoltak, ami a később a papi hivatást választó Barryt első körben az építészpályára vezette, a Marylandi Egyetemen végzett; öccse üzletember. Barry Knestout mindig hangsúlyozta, szülei példája kulcsszerepet játszott hivatásában. Édesapjuk, Thomas Knestout diakónus vitte magával a gyerekeit, amikor a fogyatékkal élőket gondozó otthonba ment, ahol rendszeres szolgálatot látott el. „Hetedikes voltam akkoriban. Minket is vitt magával, a testvéreimet és engem – mondta a későbbi püspök. – Mi, az egész család, részt vállaltunk hivatásában.” A püspök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, édesanyja „csendes szolgálata” szintén fontos szerepet játszott.

1989 júniusán Thomas Knestout állandó diakónus és fia, Barry először szolgáltak együtt az oltárnál diakónusként – a X. Piusz-templomban, ahova mindig is járt a család. Caroline Knestout, a püspök édesanyja úgy fogalmazott akkor: apa és fia a legjobban az Isten iránti szeretetükben hasonlítottak egymásra.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Archdiocese of Washington

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
keltsd-eletre-templomodat-mocsari-julia-monor2
Keltsd életre a templomodat! – Mocsári Júlia, Monor

Meseíró-pályázatunkkal arra hívjuk a gyerekeket, hogy Berg Judit „A holló gyűrűje” című meseregénye nyomán keltsék életre a templomukban szereplő ábrázolásokat. A legszebb meséket megjelentetjük.

2018. július 19. csütörtök
a-torinoi-lepel-kutatoja-megbizhatatlan-vizsgalat-amely-szerint-nehany-verfolt-nem-eredet
A torinói lepel kutatója: Megbízhatatlan a vizsgálat, amely szerint néhány vérfolt nem eredeti

Emanuela Marinelli, a római La Sapienza egyetem professzora, világhírű lepelkutató szerint minden tudományos alapot nélkülöz az a vizsgálatsor, amely hamisnak találta a Jézus halotti leplén található vérfoltok felét.

2018. július 19. csütörtök