Egy diakónus fiát nevezték ki a virginiai Richmondi Egyházmegye püspökévé

2017. december 7. csütörtök 19:20

Nem túl gyakran esett meg eddig a történelem folyamán – ha egyáltalán megesett –, hogy egy állandó diakónus fiát püspökké nevezzék ki: az egyesült államokbeli Richmondban ez történt.

Ferenc pápa december 5-én Barry C. Knestoutot nevezte ki a Virginia állambeli Richmondi Egyházmegye püspökévé. Barry Knestout, aki eddig a Washingtoni Főegyházmegyében szolgált segédpüspökként, Francis DiLorenzót követi, aki 2004-től idén augusztusban bekövetkezett haláláig vezette az egyházmegyét.

1989-ben szentelték pappá, 1994-től James Hickey bíboros titkára volt. 2008-ban XVI. Benedek pápa nevezte ki a washingtoni érsekség segédpüspökévé.

Barry Knestout kilencgyermekes családban nőtt fel Washington kertvárosi részén. Mark nevű öccse szintén pap a főegyházmegyében; diakónus édesapjuk, Thomas Knestout 1997-ben hunyt el, hosszú éveken át ő vezette a washingtoni érsekségen az állandó diakonátus ügyeivel foglalkozó irodát. 2008-as segédpüspöki beiktatásakor Knestout kiemelte családja katolikus örökségét és méltatta édesanyja erőfeszítéseit: „Te és Apa a legnagyobb ajándékot adtátok a gyerekeiteknek, amit csak adhattatok: hitet, ami gyümölcsöt termett.”

Donald Wuerl bíboros, washingtoni érsek dicsérte Ferenc pápa döntését, amivel nagy örömet szerzett a Richmondi Egyházmegyének. „Knestout püspököt mindannyiunk szeretete, tisztelete és csodálata övezi; mindannyian megtapasztaltuk már, milyen nagylelkűen fordítja ránk idejét és erejét” – írta Wuerl bíboros keddi közleményében.

A Knestout ikrek – egyébként ápolónő végzettségű – édesanyja érezte, hogy hatodik terhessége valahogy más, mint a korábbiak, az orvos azonban minden alkalommal csak egy szívhangot hallott. Majd öt perccel azután, hogy Barry nevű fia megszületett, megérkezett ikertestvére, Thomas is. Édesapjuk – aki egyébként maga is ikerként született – csaknem elájult a hír hallatán, a szülészorvos szintén megdöbbent.

A Knestout szülők három lány és hat fiút neveltek fel. Az ikrek tehetségesen rajzoltak, ami a később a papi hivatást választó Barryt első körben az építészpályára vezette, a Marylandi Egyetemen végzett; öccse üzletember. Barry Knestout mindig hangsúlyozta, szülei példája kulcsszerepet játszott hivatásában. Édesapjuk, Thomas Knestout diakónus vitte magával a gyerekeit, amikor a fogyatékkal élőket gondozó otthonba ment, ahol rendszeres szolgálatot látott el. „Hetedikes voltam akkoriban. Minket is vitt magával, a testvéreimet és engem – mondta a későbbi püspök. – Mi, az egész család, részt vállaltunk hivatásában.” A püspök ugyanakkor azt is hangsúlyozta, édesanyja „csendes szolgálata” szintén fontos szerepet játszott.

1989 júniusán Thomas Knestout állandó diakónus és fia, Barry először szolgáltak együtt az oltárnál diakónusként – a X. Piusz-templomban, ahova mindig is járt a család. Caroline Knestout, a püspök édesanyja úgy fogalmazott akkor: apa és fia a legjobban az Isten iránti szeretetükben hasonlítottak egymásra.

Forrás: Aleteia.org

Fotó: Archdiocese of Washington

Magyar Kurír
(vn)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
apa-tul-jo
Apa túl jó?

Az Új Ember katolikus hetilapban Uzsalyné Pécsi Rita neveléskutató, pedagógiai szakértő „Életre nevelő” címmel havonta jelentkező rovatot indított. Az apai mérce lehet növelő, érlelő is, ha az apa valóban gyermeke igazi arcát látja – tudhatjuk meg Pécsi Rita legutóbbi írásából.

2018. március 18. vasárnap
a-legcsodalatosabb-ajandek-es-legfelelmesebb-titok-sapientia-nap-az-eucharisztiarol
A legcsodálatosabb ajándék és a legfélelmesebb titok – Sapientia-nap az Eucharisztiáról

Az Eucharisztiáról szólt a március 17-én megtartott Sapientia-nap egész napos konferenciája a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán.

2018. március 18. vasárnap