Egy fiatal magyar nő is elhunyt a madeirai kegyhelyen történt balesetben

Kitekintő – 2017. augusztus 16., szerda | 19:54

Egy fiatal nő a magyar áldozata az augusztus 15-én este Madeira szigetén, a Mária mennybevétele napja alkalmából rendezett vallási ünnepen történt balesetnek. Fürjes Róbert, a lisszaboni magyar nagykövetség munkatársa augusztus 16-án, szerda délelőtt nyilatkozott erről az M1 aktuális csatornának.

Fürjes Róbert azt is közölte: a hivatalos információk szerint vizsgálatot rendeltek el a kétszáz éves fa kidőlésének ügyében.

Kifejtette: a körülményekről annyit tudnak, hogy Nagyboldogasszony ünnepén hatalmas tömeg gyűlt össze Madeira szigetén, s egy kétszáz éves tölgyfa rádőlt a tömegre. A portugál sajtóban megjelent az is, hogy nyáron a helyi önkormányzathoz több jelzés is érkezett, hogy a fa nagyon rossz állapotban van, ezért tenni kellene valamit az ünnep előtt – amelyen várhatóan tömegek vesznek részt –, az illetékes hatóságok viszont nem tettek semmit.

A nagykövetség munkatársa az egyik kórházban szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatóról beszámolva azt mondta: a kedd este odavitt tizenhat sérült közül kilencet hazaengedtek, hét embert továbbra is kezelnek. A hét súlyosabb sérült között öt felnőtt és két gyermek – egy kétéves és egy 14 éves – van.

Fürjes Róbert felidézte: a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) minden áldozat hozzátartozójának kifejezte részvétét, a sérülteknek pedig mielőbbi gyógyulást kívánt. A tiszteletbeli konzul továbbra is Madeira szigetén van, és folyamatosan tartja a kapcsolatot a helyi hatóságokkal. A magyar nagykövetség továbbra sem tud további magyar érintettről.

A baleset magyar halálos áldozata egy fiatal nő, aki élettársával vett részt az ünnepen. Az élettársa szintén megsérült, de már elhagyhatta a kórházat. A nagykövetség a nő édesapját tájékoztatta – mondta Fürjes Róbert, hozzátéve: a teljes konzuli szolgálat minden segítséget megad az áldozat családjának az ügyintézésben, köztük a hazaszállítás, a halotti anyakönyvi kivonat kiállításának teendőiben.

A Portugáliához tartozó Madeira szigetén kedd este egy szabadtéri kegyhelyen dőlt rá az összegyűltekre egy fa. A balesetben 13-an meghaltak – köztük több külföldi –, és többen megsérültek. Az emberek a Nossa Senhora do Monte (Montei Miasszonyunk) elnevezésű ünnepet tartották volna meg, amikor a baleset megtörtént.

Madeira regionális kormánya háromnapos gyászt hirdetett.

Forrás: MTI

Fotó: News.va

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria