Egy imám mentette meg egy kairói kopt templom híveinek életét az ortodox karácsony előtt

2019. január 16. szerda, 19:59

Január 5-én meghiúsult Kairóban egy kopt templom elleni terrorista merénylet. Fény derült az eset hátterére is: Szaád Aszkarnak és az Al-Azhar Egyetem diákjainak gyanús lett egy férfi, és az imám azonnal értesítette a híveket, akik időben elhagyták a templomot.

Január 5-én, az ortodox karácsony előtt két nappal leplezte le a Szűz Máriának szentelt kopt templom elleni merényletet Szaád Aszkar sejk, a közeli Diaa al-haq mecset imámja. A kairói Nasr City Izbat Al Haganah negyedében az imám és a mecset egy alkalmazottja látott egy gyanús alakot a templom mellett, egy csomaggal a kezében, az Al-Azhar szunnita egyetem két diákja pedig azt látta, hogy futva távozik az illető. Az imámhoz siettek, aki azonnal fogta a hangosbemondót, és kiáltozni kezdett a kopt híveknek: „Kérem, azonnal hagyja el mindenki a templomot!”, majd maga is az épülethez sietett. A helyszínen a rendőrök egy kézitáskában bombát találtak. A tűzszerész meghalt, miközben megpróbálta hatástalanítani a szerkezetet, amely azonban felrobbant.

„Közel kell állnunk egymáshoz, gondoskodnunk kell egymásról. Akik megtámadják a szent helyeket, azoknak nincs vallásuk: nem iszlám hitűek, nem keresztények” – tette közzé erőteljes, reményteli üzenetét Szaád Aszkar sejk a támadás után. Ezzel párbeszédre és egységre hívta a különböző vallások híveit egy olyan országban, amely a terrorizmus árnyékában él.

Forrás: Famiglia Cristiana

Fotó: Asia News

Magyar Kurír
(tzs)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
varszegi-asztrik-puspokke-szentelesenek-harmincadik-evfordulojat-unnepeltek-pannonhalman
Várszegi Asztrik püspökké szentelésének harmincadik évfordulóját ünnepelték Pannonhalmán

Harminc évvel ezelőtt, 1989. február 11-én szentelte Várszegi Asztrik bencés szerzetest négy paptestvérével együtt püspökké Paskai László bíboros Esztergomban. A pannonhalmi bencés szerzetesközösség február 15-én ünnepi szentmise keretében adott hálát Várszegi Asztrik püspökké szenteléséért.

16:42
a-legfontosabb-amit-tudnunk-kell
A legfontosabb, amit tudnunk kell

Évközi 6. vasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 6,17.20–26)

16:00
Útravaló – 2019. február 16.

Útravaló – 2019. február 16.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Februárban Juhász Ferenc miskolc-mindszenti plébános ad útravalót.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. február 16.

Mai evangélium – 2019. február 16.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Mk 8,1–10

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle