Egy stanfordi Nobel-díjas professzor a Pápai Tudományos Akadémia új tagja

Ferenc pápa – 2018. október 22., hétfő | 12:31

Ferenc pápa október 20-án kinevezte Steven Chut, a kaliforniai Stanford Egyetem molekuláris és sejtfizika professzorát a Pápai Tudományos Akadémia rendes tagjává.

Steven Chu 1948-ban született az Egyesült Államokban. Matematikából és fizikából szerzett diplomát a Rochesteri Egyetemen, majd fizikából doktorált a Berkeley Egyetemen. 2013-tól a Stanford Egyetemen tanít molekuláris és sejtfizikát és fiziológiát. Számos cikket írt atomfizikai, biofizikai, biológiai, valamint akkumulátorok és más energiatechnológiák témakörében.

Chu professzor emellett az AT & T Bell Laboratóriumok kvantumelektronikai kutató osztályát vezette 1978–1987 között. 2009–2013 között az Egyesült Államok energiaügyért felelős minisztere volt. 1997-ben a fizikai Nobel-díj társnyertese. A jelentős elismerést azért a kutatásáért kapta, amely az atomok lézerfénnyel való lehűtése módszereinek fejlesztésére vonatkozott. Számos más kitüntetés nyertese. Az Amerikai, a Kínai és a Koreai Tudományos Akadémia, és többek között a Royal Society tagja. Számos díszdoktori címmel rendelkezik.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Australian National University

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria