Egyházi iskolák lelkipásztorainak találkozója Egerben

2019. február 21., csütörtök | 14:39

Az Egri Főegyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények lelkipásztorai számára tartottak értekezletet február 20-án Egerben.

Jelenleg közel száz helyen ötvenegy intézmény működik egyházmegyei fenntartásban.

Míg a középkorban a szerzetesi, kolostori iskolákban elitképzés folyt, az Egyház célja ma elsősorban az, hogy minden ember számára elérhetővé tegye a lelki és a szellemi képzést. „Mi az egész társadalmat szeretnénk oktatni” – fogalmazott Juhász Ferenc, a helyi Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság elnöke. Az egri értekezleten kifejtette: a pedagógusokat arra ösztönzik, hogy ugyanakkora hangsúlyt fektessenek a tehetséggondozásra, mint a felzárkóztató programokra.

Ternyák Csaba érsek rámutatott, hogy az egyházi iskolák sem mentesek az emberi gyengeség következményeként megjelenő bűntől, konfliktusoktól. A lelkipásztorok egyik feladata az emberek közötti párbeszéd elősegítése, a bűnbánat szentségében pedig a bűn miatt kialakult belső konfliktus feloldása a lelkekben – hangsúlyozta a főpásztor.

A találkozón előadást tartott Molnár-Gál Béla diakónus, a kazincbarcikai Don Bosco Általános Iskola, Szakiskola, Középiskola és Kollégium igazgatója. Számos példával támasztotta alá, hogy a hátrányos helyzetű tanulókkal és szüleikkel kapcsolatban a tekintélyelvűség helyett a szeretet gyakorlása sokkal célravezetőbb. Kiemelte a hit és a humor elengedhetetlen a nevelésben, oktatásban.

Az egyházmegye fenntartásában működő oktatási-nevelési intézmények lelkipásztorainak értekezlete gazdasági kérdések megbeszélésével és tapasztalatcserével zárult.

Forrás és fotó: Pap Ildikó/Egri Főegyházmegye

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat