Együtt kell őriznünk a Szent István-i út életet adó igazságait – Augusztus 20-a Székesfehérváron

2018. augusztus 21. kedd, 19:03

Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét Spányi Antal megyéspüspök a székesfehérvári Szent Imre-templomban. A szertartás keretében a főpásztor megáldotta az új kenyeret is.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

„Szent István jelentős személyisége lett annak az Európának, amelynek szerves része és oltalmazója Magyarország és a magyar nemzet ma is – kezdte első királyunk méltatását Spányi Antal. – Hogy valaki a küldetésében mindvégig megmaradjon, bevégezze azt, és küldetése ne szakadjon meg halálával, ahhoz különleges dolgok egybecsengésére van szükség. Kell az ember nyitottsága, hogy felismerje és elfogadja az Isten rendelését, és kell a készsége, hogy minden tehetségét és minden erejét szolgálatba állítsa, ennek a célnak az elérésére. Kell hogy Isten kegyelemét befogadja, és napról napra ezáltal formálódjon. Ezek a különleges dolgok mind együtt voltak jelen és egymást erősítették Szent Istvánban. Tudta, hogy tehetségét szolgálatra kapta. Ha egy urizáló fejedelem lett volna a sok közül, akkor ma nem ünnepelné a világon minden magyar augusztus 20-át. Szent királyunk a kereszténység üzenetét a gyakorlatban is megvalósította, életének és családjának is vezérlő elvévé tette” – hangsúlyozta a főpásztor.

Spányi Antal szentbeszédében azt is megemlítette, hogy a magyar keresztény államiság nem létezne Szent István zsenialitása nélkül. Isten kegyelme őbenne nem volt hiábavaló. „Amit felfogott a kereszténység tanításából, azt a maga életében meg is valósította. Családi életét is úgy formálta, hogy családtagjai is erről a hitről tegyenek tanúságot. Megtapasztalta és látta az egész nemzet, ahogy méltósággal győzedelmeskedik, ahogy vállalja a küzdelmek nehézségeit, és ahogy hordozta életének keresztjeit, azokat a szenvedéseket, amelyek súlyosan nehezedtek rá. De látták, hogy Isten kegyelmeit bőségesen meg is kapta. Így volt képes nemcsak megszervezni az egyházat, hanem úgy megőrizni a magyar hagyományt, hogy beoltsa azt a kereszténység kultúrát teremtő erejével – ezzel valami újat, szépet és nemeset hozva létre. Utódai is lassan felismerték ennek a Szent István-i útnak az életet adó igazságát, tanítását. Így szerveződött meg a nemzet, született meg a magyar keresztény államiság, amelyet alapjaiban ő teremtett meg, amelyet megköszönünk ma is az Istennek, fejet hajtva a király előtt.”

A megyéspüspök végül arra biztatott, hogy egységben, közösen járjunk a király nyomdokaiban. „Közös felelősségünk, hogy együtt kell hitvallást tennünk. Együtt kell megvallanunk azokat az értékeket, amelyeket Szent István magáénak tartott, és amelyeket a nemzetre bízott. Egyetlen láncszem sem hiányozhat ebből a sorból, senki sem mondhatja: »Ez nem az én dolgom, ez nem az én felelősségem.« Ha valahol hiányzik a kiállás, a bátorság, akkor az én erőm hiányzik ott. Ha valahol hiányzik az imádság lelket erősítő kegyelme, ott személyesen is felelős vagyok, hogy buzgóságom gyenge. Tekintsünk Szent Istvánra és arra a csodálatos tervre, ahogy Isten rajta keresztül nekünk adta ezt a hazát, ezt a népet, amely értékeket teremt és őriz az emberi élet minden területén.”

Az ünnepi szentmisében a Szent István-herma és a Szent Korona másolata előtt megáldott kenyeret Spányi Antal püspök szimbolikusan Törő Gábor országgyűlési képviselőnek és Cser-Palkovics András polgármesternek adta át.

A magyar állam megalapításának emléknapján a Szent Imre-templomban együtt ünnepeltek Fejér megye és Székesfehérvár város elöljárói, valamint a rendvédelmi szervek, a közintézmények, a felekezetek és a lovagrendek képviselői.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Kiss László

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
jotekonysagi-koncert-perbali-szent-anna-templom-javara
Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

12:19
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök