Elhunyt Ferencz Éva

Kultúra – 2013. október 18., péntek | 9:08

Meghalt Ferencz Éva (1951–2013) Magyar Örökség-díjjal kitüntetett énekművész, színművész. A Keresztény Kulturális Akadémia nekrológját olvashatják.

Hosszú szenvedése végén váratlanul ért bennünket a halálhíre. Akadémiánk védnöki testületének tagja, a Magyar Kultúra Lovagja, a Széchenyi Társaság díjazottja, valamint Tinódi-lant és Magyar Örökség-díjjal kitüntetett művész gyergyószárhegyi székely család gyermekeként Szolnokon látta meg a napvilágot.

Az ország a Magyar Televízió Röpülj páva énekversenyének díjazottjaként figyelt fel kivételes tehetségére 1970-ben, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett diplomát. A Kaláka és a Honvéd Művészegyüttessel járta az országot, később hazai és külföldi színházakban prózai, musical és operett műfajban aratott sikereket.

Az Erdélyi Zsuzsannával történt találkozásuk után komoly fordulatot vett művészi pályája. 1993-tól az Európa- és Kossuth-díjas néprajzkutatóval járta a Kárpát-medencét, énekelt, szavalt, imádkozott. Ezt a missziós tevékenységet így foglalta össze: „én voltam Zsuzsa néni magnója”.

Hangja különleges kincs volt, emberségét átitatták az általa kutatott, közkinccsé tett népi, szakrális értékek. Éva a magyar zenei és prózai néphagyomány elkötelezett ápolója és közvetítője volt, aki hittel vallotta, hogy „megörökölt múltbéli kincseink, szellemi értékeink továbbéltetése nyelvünk, nemzetünk megmaradásának záloga”, éppígy, hogy „a léleknyitogató ének és imádság, mint egy szelet az áldott jó kenyérből, úgy hiányzik nekünk”.

Mostantól eggyel kevesebben vannak, akik ezt a kenyeret megszegik nekünk. Engesztelünk érte: az örök világosság fényeskedjék neki!

Örökségének elkötelezett továbbadói leszünk.

Keresztény Kulturális Akadémia