Elhunyt Hevenesi János SJ

2017. augusztus 9. szerda 14:48

A Magyar Jezsuita Rendtartomány tudatja, hogy Hevenesi János SJ életének 98. évében, július 25-én békében elhunyt. Nyolcvan éve volt tagja a Jézus Társaságának, hetven éven át szolgálta papként az Urat. Gyászmiséje és temetése augusztus 16-án 19 órától lesz a budapesti Jézus Szíve-templomban.

Az utolsó időben méltósággal viselte szenvedéseit, és méltósággal távozott közülünk. „Ilyenek a szentek” – mondta a Farkas Edit Szeretetotthon – ahol 2016 óta élt – főorvos igazgatója.

Hevenesi János 1919. szeptember 5-én született Érden. 1937–40 között a zugligeti Manrézában skolasztikus novícius, ezt követően ugyanott retorikát, majd 1940–43 között Kassán filozófiát tanult. 1944-ben Kalocsán magiszter. 1944–48 között Szegeden végezte a teológiát, 1947-ben szentelték pappá. Papi jelmondata Szent Ignác nyomán: „Akarj sokat szolgálni, tiszta szeretetből.”

A saját hivatásáról így számolt be: „Hogy (Isten irgalmából!) jezsuita lehetek és vagyok, nagy ajándék: Jézus társaságában, Jézus társaként, élvezem sok-sok rendtársam Jézus Szívéből sugárzó szeretetét.”

A következő éveket ismét a Manrézában töltötte, ahol először a terciát végezte el, majd ugyanott lelkészként és lelkigyakorlat-vezetőként szolgált. A szétszóratás után, 1950-ben a Pécsi Egyházmegyébe került, először Medinán szolgált kihelyezett lelkészként, ahonnan az államhatalom eltávolította. Ezután 1952-től Szekszárdon, 1955-től Iváncsán volt harangozó és pénzbeszedő. 1957 januárjától 1958 júniusáig, azaz az állami engedély visszavonásáig, Szekszárdon volt káplán. 1958-tól Ráckeresztúrra került mint sekrestyés és pénzbeszedő. 1960-ban a csákvári tüdőszanatóriumban gyógyult, majd 1961-től a pannonhalmi szociális otthonban élt a betegek és öregek lelkigondozójaként. Közben rövid ideig a Szolgálat folyóirat klagenfurti szerkesztőségében dolgozott. 1973-ban tett örök fogadalmat. 1983-tól a leányfalui Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban tartott rendszeresen lelkigyakorlatokat. 1986-tól Makkosmárián volt lelkész, 1992-től Leányfalun a lelkigyakorlatos ház igazgatója volt. 1997-től a pesti Jézus Szíve-templomban szolgált kisegítő lelkészként.

A rendtartomány szerető Istenünk örök békéjébe ajánlja Hevenesi Jánost, kérve, ölelje őt magához Jézus Szent Szíve, akit oly hűségesen szolgált minden viszontagságon keresztül.

Hevenesi János SJ gyászmiséjét és temetését augusztus 16-án, szerdán 19 órakor tartják a jezsuiták Jézus Szíve templomában (1085 Budapest, Mária utca 25.).

Forrás és fotó: Jezsuita.hu

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink - olvasta már?
kuldetesunk-nem-egyszemelyes-feladat-beiktattak-hortobagyi-cirillt-az-uj-pannonhalmi-fo
Küldetésünk nem egyszemélyes feladat – Beiktatták Hortobágyi Cirillt, az új pannonhalmi főapátot

A bencés rend alapítójának, Nursiai Szent Benedeknek főünnepén, március 21-én iktatták be tisztségébe az új pannonhalmi főapátot, Hortobágyi T. Cirillt, Szent Asztrik apát 86. utódát.

19:03
ferenc-papa-miserol-az-aldozasban-jezus-is-magahoz-vesz-minket
Ferenc pápa a miséről: Az áldozásban Jézus is magához vesz minket!

Március 21-én a Szentatya folytatta katekézissorozatát a szentmiséről, e héten az áldozásról elmélkedett. Azt hangsúlyozta, hogy az Eucharisztia gyógyszer is számunkra, és amikor áldozunk, nemcsak mi vesszük magunkhoz Jézust, hanem ő alakít magába minket.

19:54