Elhunyt Kacsó Júlia szociális testvér, Márton Áron püspök egykori ápolója

2016. június 9., csütörtök | 12:30

Isten szolgája Márton Áron püspök egykori hűséges ápolója, a Szociális Testvérek Társaságának idén gyémántfogadalmas szerzetesnője, Kacsó Júlia szociális testvér életének 87. évében, június 7-én hunyt el. Temetése Marosvásárhelyen lesz június 10-én.

Kacsó Júlia testvér 1930. február 12-én született a Maros megyei Nyárádselyén. 1948-ban lépett be a Szociális Testvérek Társaságába. 1956-ban tette első fogadalmát, és 1960-ban az örök fogadalmat. Hivatásos ápoló volt a világban. A Hargita megyei Salamás községben évekig ellátta a védőnői feladatokat, családokat látogatott. Az 1970-es évek elején visszakerült a kolozsvári klinikára mint ápolónő.

Amint Márton Áron püspök egészségi állapota megrendült, a Szociális Testvérek Társaságának akkori elöljárójától, Auguszta testvértől egy megbízható és szakképzett ápolónőt kért segítségül, és Júlia testvérben ezt meg is kapta. 1972. szeptember 1-jétől Júlia testvér lelkiismeretesen szolgálta a főpásztort, egészen annak haláláig, 1980. szeptember 29-ig. Márton Áron temetése után még néhány hónapig a püspöki konyhán maradt, majd visszatért a kolozsvári klinikára, és ott dolgozott nyugdíjazásáig.

Júlia testvér ezt követően is áldozatos életet élt, ott segített, ahol szükség volt rá. A „Legyen nekem a te igéd szerint” mottó szerint élte hivatását. Önzetlen szeretettel szolgálta a Szociális Testvérek Társaságát, különösen a beteg és idős testvéreket, családját, embertársait. Életével, magatartásával példát mutatott másoknak. Nyugdíjasként visszaköltözött Marosvásárhelyre az édesanyja lakásába, és ott is sokszor besegített a klinikán, ügyeletet vállalt, amikor az alkalmazottak együtt szerettek volna ünnepelni a családjukkal, például karácsonykor vagy újévkor.

Kedves imája volt Prohászka Ottokár püspök fohásza:

„Amíg szívem verése meg nem áll,
Naponta kérlek oltárodnál,
Uram, ki fény vagy s a fényt szereted,
Eszemnek, szememnek, hitemnek fényét el ne vedd.”

Forrás, fotó és videó: Gyulafehérvári Római Katolikus Érsekség

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle