Elhunyt Kostelek papja, Salamon Antal

2014. február 11., kedd | 13:44

A Gyulafehérvári Főegyházmegye, a felcsíki főesperesi kerület papsága, a kosteleki hívek és a rokonság Isten akaratában megnyugodva és a boldog viszontlátás reményében tudatja, hogy Salamon Antal szentszéki tanácsos, plébános (Lujzi-Kalagor, 1934. november 10.  Kostelek, 2014. február 8.) 2014. február 8-án, életének 80., papságának 56. évében, szentségekkel megerősítve az örökkévalóságba költözött.

Temetése Kosteleken február 10-én déli 12 órakor a helyi római katolikus temetőben lesz.

Salamon Antal a moldvai magyarság azon hű és első ágacskája, akit Isten Szolgája Márton Áron püspök 1946-ban ingyenes tanulónak fölvett a székelyudvarhelyi római katolikus gimnáziumba, és aki a következő évben magával hozta oda Horváth Antalt – szerepel a Gyulafehérvári Egyházmegye honlapján. A középiskolát Gyulafehérváron fejezte be, és teológiai tanulmányait a Hittudományi Főiskolán végezte.

1958. június 1-jén Márton Áron szentelte pappá, amiről így vallott: „nem lehetek más, csak jó pap”. Marosillyén káplán, majd a dévai Szent Antal plébánia lelkésze. A diktatúra zaklatásai alatt kapta azt sokkot, ami beszédében néha megnyilvánult, de nem a liturgia végzése közben vagy a katekéziskor. 1978-tól egészen haláláig a főegyházmegye legkeletibb, és nagy kerülővel megközelíthető plébániájának, Kosteleknek és a hozzá tartozó Magyarcsügésnek és Gyepecének lett mindhalálig hű lelkipásztora. Híveit hűségre, a gyerekeket hitre és kultúrára nevelte. Felkarolta és ápolta Boldog Rupert Mayer emlékét. Két éve, hogy a szenvedő Krisztusnak lett csendes osztályosa. Tudjuk, hogy „akik igazságra tanítottak sokakat, tündökölnek örökkön örökké, miként a csillagok.” (Dán 12,3b) 

Gyulafehérvári Római Katolikus Egyházmegye/Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Külhoni
Vezető híreink – olvasta már?
krisztus-feltamadasa-lathato-es-lathatatlan-vilag-talalkozasa
Ternyák Csaba: Krisztus feltámadása – A látható és a láthatatlan világ találkozása

Ternyák Csaba egri érsek írásával kívánunk minden kedves olvasónknak áldott, kegyelemmel teljes húsvéti ünnepeket!

20:00
latni-az-ures-sirt-es-hinni
Látni az üres sírt és hinni

Húsvétvasárnap – Gondolatok az evangéliumhoz (Jn 20,1–9)

16:00
Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Útravaló – 2019. április 20., húsvét vigíliája

Napról napra közreadunk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat. Húsvét második vasárnapjáig Kálmán Peregrin OFM pasaréti plébános ad útravalót: elmélkedései a római egyház ősi stációs liturgiája útján vezetnek.

Korábbiak »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle