Elhunyt Paul Josef Cordes szentszéki bíboros, a fiatalok és a periférián élők szolgálója

Kitekintő – 2024. március 18., hétfő | 18:20

Ferenc pápa is gyászolja Paul Josef Cordes bíborost, aki március 15-én, pénteken 89 éves korában hunyt el Rómában. A hozzátartozóknak küldött táviratában a Szentatya szeretettel emlékezik a német bíborosra, „aki hűséggel és nagylelkűséggel szolgálta az Urat és az Egyházat, figyelmesen a fiatalok és a törékeny emberek igényeire”.

A pápa hálával emlékezik Cordes bíboros „szorgalmas szolgálatára” a Szentszéknél, „először a Világiak Pápai Tanácsának alelnökeként, majd a Cor Unum Pápai Tanács elnökeként, ahol

fáradhatatlanul tanúságot tett a pápa atyai gondoskodásáról a legszegényebbek javára”.

Paul Josef Cordes bíboros temetését március 18-án, hétfőn délután 3 órakor tartották a Szent Péter-bazilika Katedra-oltáránál. A temetési liturgiát Giovanni Battista Re bíboros, a Bíborosi Kollégium dékánja mutatta be, bíborosok, érsekek és püspökök koncelebrálásával. A szentmise végén Ferenc pápa vezette az utolsó ajánlás és a búcsúvétel rítusát.

*

Cordes bíboros jelentős szerepet játszott XVI. Benedek pápa első, Deus caritas est kezdetű enciklikájának előkészítésében 2005-ben. Meghatározó szerepe volt az ifjúsági világnap bevezetésében és az új lelki mozgalmak kulcsfontosságú támogatója volt. XVI. Benedek pápa 2007-ben honfitársát a bíborosi kollégium tagjává kreálta. II. János Pál pápa 1995-ben nevezte ki Paul Josef Cordest a Cor Unum Pápai Tanács elnökévé. A vatikáni testület élén maradt 2010-ig, nyugállományba vonulásáig. 2013 márciusában részt vett a konklávén, amelyen Jorge Mario Bergoglio bíborost pápává választották.

A Német Püspöki Konferencia elnöke, Georg Bätzing püspök elismeréssel szólt Cordes bíborosról mint a Szentszék fáradhatatlan munkatársáról több pápa szolgálatában: „A globális koordináció és a katasztrófaelhárítás támogatásának megtestesítője volt. Felkeresett olyan helyeket, ahová senki sem akart elmenni. Ezáltal

Paul Josef Cordes felhívta a figyelmet az afrikai menekülttáborokban megélt szenvedésekre, az emberi jogok megsértésére világszerte és számtalan konfliktusra.

Számunkra felejthetetlen, hogy Cordes érsek volt az első egyházi képviselő, aki segélyt biztosított az újjáépítéshez Szaddam Husszein iraki rezsimjének bukása után” – hangsúlyozta a Német Püspöki Konferencia elnöke.

Az alapelvekhez való ragaszkodás és betartásuk, szilárd teológiai felkészültség és finom humor jellemezte Paul Josef Cordes bíborost. „Nem habozott megnyilatkozni a jelenlegi egyházi-politikai és teológiai vitákban, és bemutatni a római perspektívát. A lényeget egyértelműen és hiteles hangon képviselte” – mondta Bätzing püspök.

* * *

Cordes bíboros halálával a bíborosi kollégium létszáma 238-ra változott, akik közül 129 jogosult szavazásra a konklávén.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria