Elkészült a 2016-os katolikus iCal-naptár – egyházi ünnepek a Google Naptárban

Hazai – 2015. október 19., hétfő | 20:20

2015. október 15-én, Avilai Szent Teréz szűz és egyháztanító emléknapján elkészült a Google Naptárra alkalmazott, okostelefonon is használható Direktórium 2016-os ünnepeket tartalmazó változata (iCal-naptár).

A naptárban a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) által hivatalosan kiadott római katolikus Direktóriumban szereplő főünnepek, ünnepek és a szentek emléknapjai szerepelnek.

Ebből tájékozódhatnak arról, hogy egy adott napon melyik szent ünnepe van, vasárnap milyen szentírási részeket olvasnak a szentmisén vagy éppen milyen célú gyűjtés lesz a templomban. A szentekről a hivatalos misekönyv alapján rövid ismertetők is olvashatók.

Több helyről is érkezett korábban kérés, hogy a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia által hivatalosan kiadott Direktórium elektronikus formában is elérhető legyen bárki számára. 2013 elején elkészült a Google Naptárra alkalmazott Direktórium első változata, mellyel kapcsolatban sok pozitív visszajelzés érkezett.

Az elektronikus naptár az MKPK Titkárságának informatikai osztálya és a Magyar Liturgikus és Egyházzenei Intézet együttműködésével, 2013 eleje óta készül, évente frissítik.

Az alábbiakban ismertetjük az iCal-naptár beállítását.

Nyilvános linkek a naptárhoz (ehhez működő Gmail-cím sem szükséges):

1. HTML-link honlapon való beágyazáshoz ITT.

2. A római katolikus iCal-naptár linkje más naptárba való beszúráshoz:

https://www.google.com/calendar/ical/katolikus.hu%40gmail.com/public/basic.ics


A naptárt az alábbi lépéseket követve veheti fel már meglévő Gmail-fiókjába:

1. A https://www.google.com/calendar/render oldalon a bal oldalon lévő naptárlista tetején kattintson a Más naptárak elem melletti, lefelé mutató nyilat ábrázoló gombra, és válassza az Ismerős naptárának felvétele lehetőséget.

2. A mezőbe írja be a katolikus.hu@gmail.com e-mail-címet, és kattintson a Hozzáadás gombra. Ezt követően megjelenik a listában a római katolikus naptár.

iCal-naptár használata okostelefonon:

Androidos okostelefonon való használathoz először a fentiek szerint fel kell venni a naptárat, amely a szinkronizálást követően a mobiltelefonon is elérhetővé válik. Az iCal-naptár iPhone-os mobilon; az Outlook.com-ban és az Outlook 2007 alkalmazással is használható.

A naptár használatáról, valamint az ezzel kapcsolatos információkról bővebben a Naptárral kapcsolatos gyakran ismételt kérdések rovatban olvashatnak.


Fotó: Liturgikus Intézet; Katolikus.hu

Fehér János/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria