Megkezdték a szegedi dóm felújítását

Hazai – 2014. július 3., csütörtök | 13:25

Kétmilliárd forintos, uniós támogatással megvalósuló beruházás során megújul a szegedi dóm és környezete. A székesegyház altemplomában kulturális és közösségi rendezvények befogadására alkalmas tereket alakítanak ki – derül ki az MTI híréből.

Kiss-Rigó László szeged–csanádi megyéspüspök július 1-jén, a rekonstrukcióról tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta, hogy a székesegyház és környezetének felújítása nem az egyházmegye belső ügye, a fejlesztés a várost és az egész társadalmat is szolgálja.

Kozma Gábor, a Gál Ferenc Főiskola rektora, projektvezető közölte: jövő májusra kijavítják a székesegyház külső és belső sérüléseit, megújulnak a 84 éve emelt templom belső terei. Az altemplomban kiállítóhelyet, egyházi és kulturális események befogadására alkalmas közösségi teret alakítanak ki; méltó helyet kap az urnatemető. A korábban a Szegedi Szabadtéri Játékok öltözőiként, raktáraiként működő előlépcső alatti helyiségeket elbontva zarándokok és turisták fogadására alkalmas látogatóközpontot építenek.

Gunther Zsolt, a rekonstrukció terveit Váncza Lászlóval elkészítő Ybl-díjas építész elmondta, hogy a felújítás során azokat a tereket igyekeznek hasznosítani, amelyek az elmúlt évtizedekben kihasználatlanok voltak. Olyan közösségi funkciók kerülnek be a székesegyházba, melyek szorosan összefüggnek az Egyház tevékenységével, erősítve a vallás, a kultúra és a tudomány már a dóm tér tervezésekor is szem előtt tartott egységét.

A tervek készítése során megpróbáltak maximálisan alkalmazkodni az elődök nagyszerű teljesítményéhez, így a székesegyház külső megjelenésében csupán alig észrevehető változások lesznek. A templom belső terében a legjelentősebb átalakulást az hozza, hogy a szentély baldachinja bekerül a dóm kupolája alá, így a szentmise idején a hívők három oldalról körbeveszik majd a szertartást végző papot. A változás azt is lehetővé teszi, hogy a szertartások közötti időszakban jobban elkülönüljön a turisták által látogatott profán és a hívők elvonulását szolgáló szakrális tér.
A Zorba, a görög című táncjátékkal kezdődik július 4-én, pénteken a Szegedi Szabadtéri Játékok programsorozata a Dóm téren, ahol a színpadot – a felújítási munkálatok miatt – a székesegyházzal szemben állították föl.

Herczeg Tamás, a fesztivál igazgatója a keddi sajtóbejáráson elmondta, hogy a fesztivál történetének 83 esztendeje során a közönség soha nem vehetett részt ilyen körülmények közt – a fogadalmi templomnak háttal helyet foglalva – az előadásokon, bár már a játékok indulásakor, az 1930-as években is felmerült a gondolat, hogy ebben a helyzetben játsszanak a téren. Az új technika különleges színpadi megoldásokat tesz majd lehetővé, melyet első ízben pénteken és szombaton láthat majd a közönség.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria