Az Eucharisztikus Világkongresszus első munkanapja

2016. január 25. hétfő 16:22

Január 25-én, hétfőn megkezdődtek az 51. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus munkanapjai a Fülöp-szigeteki Cebu (ejtsd: szebu) városában. A helyszínről a magyar küldöttség tagja, Török Csaba teológiaprofesszor tudósít.

A munkanapok általános felépítése hasonló: délelőttönként az erre az alkalomra a szeminárium mellett felépített konferenciacsarnokban, „pavilonban” kerül sor a reggeli dicséretre, amelynek keretében egy-egy felkért főpap tart elmélkedést. Ezután – rövid kulturális előadást követően – elhangzik a nap főelőadása, majd egy tanúságtétel. A szünet után megkezdődik az ünnepélyes szentmise.

A hosszabb ebédszünetet követően a délutáni fakultációkon lehet részt venni, amelyek során a kongresszus küldöttei eltérő helyeken kisebb csoportokban mélyíthetik el a választott témákat.

Az esti idősávban kulturális és vallási programok szerepelnek. Találhatunk közöttük musicalt, kisfilmvetítést, a város templomaival való ismerkedést, folklórelőadást, vagy a Kis Jézus tiszteletére rendezett híres cebui Sinulog-fesztivál bemutatóit (idén a helyiek szerint mintegy kétmillióan vettek részt a város utcáin tartott felvonulásokon, előadásokon, amelyeket leginkább egy, a Santo Niño tiszteletére tartott nagyszabású karneválhoz hasonlíthatunk).

A második kongresszusi nap (január 25.) volt az első rendes „munkanap”. A reggeli ima elmélkedését Theodore Mascarenhas, az indiai Ranchi segédpüspöke tartotta, aki felidézte egy otthoni élményét: régi szokás szerint eucharisztikus körmenetet tartottak a székesegyházánál. Ő maga egy órán át térdelt az Oltáriszentség előtt, látva az elvonuló embereket: nekik kell hirdetni az evangéliumot, őket kell oktatni a hitre. Krisztus maga akarja elérni az embereket – csak arra kell vigyázni, hogy mi ne legyünk ennek akadályai.

A főelőadást a kongresszus jelmondata („Krisztus bennetek dicsőségünk reménye”, Kol 1,27) nyomán Miguel Cabrejos Vidarte perui ferences püspök tartotta. Lelkipásztori szempontok mentén fejtette fel a bibliai üzenetet. Hangsúlyozta: missziónk betöltése során nem gátakat, akadályokat kell emelni, hanem fel kell szabadítani az emberi energiákat. Az Eucharisztia pedig annak a jele, hogy Jézus maga is így jön el közénk, mint a mennyből alászállott élő kenyér. Azt üzeni: Isten gondolt rám, szeretett engem, küldetést bíz rám.

Ezt követően Joseph Zen bíboros, nyugalmazott hongkongi érsek, szalézi szerzetes emelkedett szólásra. Felidézte Sanghajban töltött ifjúkorát, belépését a szalézi noviciátusba Hongkongban, a kommunista hatalomátvételt, s azt a lassú, de feltartóztathatatlan folyamatot, amely elzárta és hallgatásra ítélte a kínai katolikusokat. A hatalmas nyomás, agymosás, üldöztetések közepette ők a hit valódi tanúivá váltak. Egyesek szerint ez már történelem, a jövővel kell foglalkozni. Valóban így van? – vetette fel Zen bíboros. Jacob Su püspököt húsz éve tartóztatták le, családja nemrég kapott egy levelet, miszerint meghalt a börtönben. Egy nappal később érkezett egy irat, miszerint előzőleg téves információt közöltek. Él-e még vagy meghalt? Senki sem tudja. A mai napig sokak sorsát fedi homály, püspökök, papok, hívek tűnnek el, kerülnek börtönbe, munkatáborba vagy követnek el a hatóságok szerint „öngyilkosságot”. Zen bíboros úgy fogalmazott, a kínai egyház mélységes örvényben, égető lángok között van. A misztikus Krisztus-test közössége tartja meg, reménysége őrzi.

A misét Piero Marini érsek, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Pápai Bizottságának elnöke mutatta be. Homíliájában kiemelte: Pál is olyan, mint mi, mások által ismeri meg Krisztust s lesz kereszténnyé. Innen fakad elkötelezettsége, hogy ő is átadja másoknak az evangéliumot, amelyet megkapott.

A liturgián a cebui Szent Ágoston egyetem énekkara szolgált. Helyi és nemzetközi szerzők műveit énekelték, s elhangzott Rudy Villanueva atya közkedvelt Missa Novája.

Az ebédszünet után közös szentségimádásra nyílt lehetőség – ez a háromnegyed óra a szentmise mellett a nap valódi tengelye, hiszen mindaz, ami az Eucharisztiáról elhangzik, itt nyer értelmet és elevenséget.

A délutáni idősávban teológiai előadások hangzottak el a remény keresztény erényéről (Timothy Radcliffe domonkos szerzetes), az eucharisztikus remény dimenziójáról (Paul Vu Chi Hy, az Oltáriszentség Szolgálói Kongregáció tagja), a reményről a szekularizált világban (Francis Moloney szalézi szerzetes), valamint a nők küldetéséről az egyházban (Tamara Grdzeldize). Ahogy kitűnik, az előadások középpontjában a remény állt. Mint Radcliffe atya elmondta, napjainkban sok minden szól a remény ellen – miért remélünk mégis? Ez nem puszta optimizmus, amely csalódáshoz vezethet, hanem annak a bizonyossága, hogy az Úr velünk marad. Az Eucharisztia ily módon valóban a keresztény remény forrása. Ez a remény öt módon nyilvánul meg: a megmagyarázhatatlannal szemközt megélt csöndben, a nehézségek között is felhangzó énekben, az érdek nélküli jó cselekedetekben, az értelmet kutató gondolkodás erőfeszítésében és a gyermekekben, akik a jövő zálogát jelentik.

Este a résztvevők gazdag kínálatból válogathattak: volt musical (Pedro, a tinédzser szent), dicsőítés, kóruskoncert, valamint két speciális zenés-táncos előadás (A misztikus test, Az élet szentségei). A különböző helyszíneken megrendezett programok lehetőséget nyújtanak a város és lakói jobb megismerésére, a személyes találkozásra is.

Fotó: CBCP News

Török Csaba/Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink - olvasta már?
maria-maraton-amikor-csak-szived-visz-elore
Mária Maraton: Amikor csak a szíved visz előre

A Mariazellt és Csíksomlyót összekötő Mária Maraton kerékpárosai és futói 23 napra tervezett 1300 kilométeres útjuk 10. napján haladták át Budapesten. Erdő Péter bíboros áldásával indultak tovább céljuk felé, aki azért imádkozott, hogy teljesüljenek a maratonista zarándokok felajánlott kérései.

2016. június 27. hétfő
jubilans-hazasparok-talalkozoja-szombathelyi-szekesegyhazban-70567
Jubiláns házaspárok találkozója a szombathelyi székesegyházban

A szombathelyi székesegyházban idén négyszázkilencvennégy pár ünnepelte a házassági évfordulóját. Az ünnepi szentmisét Veres András püspök celebrálta.

2016. június 27. hétfő