Először mutatnak be pápai enciklikát a mexikói szenátusban

Ferenc pápa – 2015. november 5., csütörtök | 10:46

November 4-én „Szegénység és klímaváltozás. A Laudato si’ enciklika ismertetése” címmel fórum kezdődött Mexikóban, amelyen bemutatják Ferenc pápa teremtett világ védelméről szóló körlevelét a szenátus nagytermében.

A fórumot a klímaváltozással foglalkozó szakbizottság, a keresztény társadalmi tanítás mexikói intézete és a Konrad Adenauer Alapítvány szervezte. A pápai enciklika bemutatóját a klímaváltozási szakbizottság elnöke, Silvia Garzan Galvan szenátor koordinálja.

A mexikói főegyházmegye közleményt juttatott el a Fides vatikáni hírügynökségnek, melyben az áll: először fordul elő, hogy a mexikói püspökök az ország törvényhozásának épületében bemutatják Ferenc pápa egy dokumentumát. A katolikus egyház részéről felszólal Monterrey érseke és a főegyházmegye egyik segédpüspöke is. Tudományos szempontból az Országos Ökológiai és Klímaváltozás Intézet főigazgatója ismerteti a pápai enciklikát.

Példa nélküli a tény, hogy mindez a történelmileg laicista és egyházellenes kormányzatáról ismert Mexikóban történik. Beszédes az is, hogy október 15-én a szenátus egyhangúan megszavazta, hogy meghívják Ferenc pápát a szenátusba jövő februári mexikói látogatása során.

Fotó: Vatikáni Rádió olasz nyelvű adása

Vatikáni Rádió/Magyar Kurír