„Emeritus pápa” lesz XVI. Benedekből

2013. február 26., kedd | 16:55

Őszentsége XVI. Benedek, emeritus pápa – ez lesz Joseph Ratzinger hivatalos megszólítása, miután február 28-án, este nyolckor lemondása okán véget ér péteri szolgálata.

A Vatikáni Információs Szolgálat hírlevele szerint Federico Lombardi szentszéki szóvivő ma bejelentette: a pápa továbbra is használhatja az „őszentsége, XVI. Benedek” megszólítást, hivatalos titulusa pedig az „emeritus pápa” lesz.

A „nyugalmazott pápa” (hiszen az emeritus nyugalmazottat jelent) Federico Lombardi szentszéki szóvivő bejelentése szerint egyszerű, fehér reverendát fog viselni mozetta (vállgallér) nélkül, azonban nem a piros cipőt hordja majd, amit pápaként viselt, hanem a mexikói Leonban ajándékba kapott, barna, bőrből készült lábbelit.

Halászgyűrűjét és pápai pecsétjét azonban összetörik, mivel ezek specifikusan a pápai hivatalhoz kapcsolódó jelképek. Minderről maga a pápa döntött a camerlengo bíborossal (Tarcisio Bertonéval) és a pápai ház munkatársaival közösen.

Kapcsolódó cikkek:
A konklávék története
Változtatott a pápa a konklávé szabályain
A Sixtus-kápolna: a pápaválasztás helyszíne
Hol laknak a bíborosok a konklávé idején?
Vatikán: akik az átmenetet biztosítják
Mit kell tudni a bíborosi kollégiumról?
Milyen kolostorba vonul vissza XVI. Benedek?
XVI. Benedek lemondási nyilatkozata

VIS News/Magyar Kurír (szg)

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-ha-nem-bocsatasz-meg-testvereidnek-isten-sem-bocsat-meg-neked
Ferenc pápa: Ha nem bocsátasz meg testvéreidnek, Isten sem bocsát meg neked!

A Szentatya április 24-én folytatta a Miatyánkról szóló katekézissorozatát. Ma is az Úr imájának arról a mondatáról elmélkedett, amelyben azt kérjük, hogy az Úr engedje el adósságainkat, vétkeinket, amint mi is elengedjük embertársainkét. Beszédének fordítását teljes terjedelmében közöljük.

2019. április 24., szerda
az-otodik-evangelium-egy-multfeltaro-evtized-szentfoldon-voros-gyozo-akademikus-professzorral
Az Ötödik Evangélium – Egy múltfeltáró évtized a Szentföldön Vörös Győző akadémikus professzorral

A kutatások lenyűgöző eredményeiről és a 20. századi „előkutatásokra” visszatekintő dokumentációkból már a harmadik reprezentatív akadémiai monográfiája jelent meg. Húsvét alkalmából az „Ötödik Evangélium” üzeneteiről kérdeztük Vörös Győzőt.

2019. április 24., szerda