Emléktúrával és zászlómegáldással tisztelegtek a doni hősök emléke előtt Székesfehérváron

2019. február 23., szombat | 11:01

Az 1943. január 12-i urivi áttörés emlékére a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) 19. alkalommal szervezett emlékmenetet. A több helyszínről indult Doni Hősök Emléktúra Fejér megyében zárult ünnepi zászlómegáldással és a „Fejér menetszázad” egynapos menetelésével február 21-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az emléktúra résztvevőit a MATASZ Fejér megyei elnöke, Nagy Lajos köszöntötte. Köszönetet mondott a jelen lévő Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, aki 19 évvel ezelőtt, barátaival közösen megteremtette az emléktúra hagyományát. Az eseményen részt vevő fiatalokhoz szólva elmondta, bár nem ismerhetik azokat, akik katonaként parancsot teljesítettek a Don-kanyarban, de ez a fajta hagyományőrzés és történelemtisztelet mutatja, az emléktúra célja megvalósult: megőrződik a hazájukért helytálló katonahősök emléke.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy a Don-kanyarban elesett hősök a Magyar Honvédség több mint 170 éves történetének legborzalmasabb napjaiban küzdöttek, harcoltak hazánkért. Hozzátette, az utódoknak kötelessége az emlékezés és az emlékeztetés annak érdekében, hogy ezek az események soha ne történhessenek meg újra. Ezt követően az alpolgármester átadta a város ajándékát, a menetszázad zászlóját.

Az átadás után Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök megáldotta az egységzászlót, és áldást mondott a menetszázad tagjaira. Oláh Emil ezredes, a Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze a menetelőkhöz a becsületességről mint katonai erényről szólt Wass Albert egy verse és bibliai idézetek alapján. Beszéde végén a lelkész imádkozott a résztvevőkért.

Az ünnepség végén koszorúzással tisztelegtek a harcban elesett katonák emléke előtt; Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke; Mészáros Attila alpolgármester; Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője; Varga Péter Fejér megyei rendőrfőkapitány; valamint Kovács Zsolt városi rendőrkapitány helyeztek el koszorút a hősi emlékműnél.

Az eseményen részt vettek Benda László ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka; a Magyar Honvédség fehérvári alakulatainak képviselői; a városban állomásozó NATO Integrált Parancsnokság képviselői; Vadon Gábor, a honvéd nyugállományúak elnöke, valamint a MATASZ hagyományőrző tagozatának vezetői is.

A század a székesfehérvári Hősök teréről indult. A középiskolások, jelenleg szolgáló és tartalékos katonák, honvéd hagyományőrzők által alkotott menet dobszó mellett vonult a városban. A Fő utcán végighaladva érkeztek a Zichy ligetbe, ahol gyertyát gyújtottak a 17. honvéd gyalogezred emlékművénél, majd továbbmeneteltek a laktanyákig. Zámoly, Sárkeresztes, majd ismét Székesfehérvár érintése után az emlékmenet 18 órakor koszorúzással zárult a Hosszútemetőnél.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat