Emléktúrával és zászlómegáldással tisztelegtek a doni hősök emléke előtt Székesfehérváron

2019. február 23., szombat | 11:01

Az 1943. január 12-i urivi áttörés emlékére a Magyar Tartalékosok Szövetsége (MATASZ) 19. alkalommal szervezett emlékmenetet. A több helyszínről indult Doni Hősök Emléktúra Fejér megyében zárult ünnepi zászlómegáldással és a „Fejér menetszázad” egynapos menetelésével február 21-én.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az emléktúra résztvevőit a MATASZ Fejér megyei elnöke, Nagy Lajos köszöntötte. Köszönetet mondott a jelen lévő Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagynak, aki 19 évvel ezelőtt, barátaival közösen megteremtette az emléktúra hagyományát. Az eseményen részt vevő fiatalokhoz szólva elmondta, bár nem ismerhetik azokat, akik katonaként parancsot teljesítettek a Don-kanyarban, de ez a fajta hagyományőrzés és történelemtisztelet mutatja, az emléktúra célja megvalósult: megőrződik a hazájukért helytálló katonahősök emléke.

Mészáros Attila, Székesfehérvár alpolgármestere beszédében hangsúlyozta, hogy a Don-kanyarban elesett hősök a Magyar Honvédség több mint 170 éves történetének legborzalmasabb napjaiban küzdöttek, harcoltak hazánkért. Hozzátette, az utódoknak kötelessége az emlékezés és az emlékeztetés annak érdekében, hogy ezek az események soha ne történhessenek meg újra. Ezt követően az alpolgármester átadta a város ajándékát, a menetszázad zászlóját.

Az átadás után Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök megáldotta az egységzászlót, és áldást mondott a menetszázad tagjaira. Oláh Emil ezredes, a Protestáns Tábori Püspökség kiemelt vezető tábori lelkésze a menetelőkhöz a becsületességről mint katonai erényről szólt Wass Albert egy verse és bibliai idézetek alapján. Beszéde végén a lelkész imádkozott a résztvevőkért.

Az ünnepség végén koszorúzással tisztelegtek a harcban elesett katonák emléke előtt; Wilmek Tibor, a Fejér Megyei Közgyűlés alelnöke; Mészáros Attila alpolgármester; Dancs Norbert, a Székesfehérvári Járási Hivatal hivatalvezetője; Varga Péter Fejér megyei rendőrfőkapitány; valamint Kovács Zsolt városi rendőrkapitány helyeztek el koszorút a hősi emlékműnél.

Az eseményen részt vettek Benda László ezredes, az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred parancsnoka; a Magyar Honvédség fehérvári alakulatainak képviselői; a városban állomásozó NATO Integrált Parancsnokság képviselői; Vadon Gábor, a honvéd nyugállományúak elnöke, valamint a MATASZ hagyományőrző tagozatának vezetői is.

A század a székesfehérvári Hősök teréről indult. A középiskolások, jelenleg szolgáló és tartalékos katonák, honvéd hagyományőrzők által alkotott menet dobszó mellett vonult a városban. A Fő utcán végighaladva érkeztek a Zichy ligetbe, ahol gyertyát gyújtottak a 17. honvéd gyalogezred emlékművénél, majd továbbmeneteltek a laktanyákig. Zámoly, Sárkeresztes, majd ismét Székesfehérvár érintése után az emlékmenet 18 órakor koszorúzással zárult a Hosszútemetőnél.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Somogyi Tamás

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Ehhez a cikkhez ajánljuk
Rovat: Hazai
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-az-abortusz-soha-nem-az-valasz-amelyet-nok-es-csaladok-keresnek
Ferenc pápa: Az abortusz soha nem az a válasz, amelyet a nők és a családok keresnek!

Május 25-én a Szentatya a „Yes to Life” konferencia résztvevőit fogadta. „A törékeny élet drága ajándékának gondozása” című konferenciát a Világiak, Család és Élet Kongregációja szervezte. A magyar sajtóban leegyszerűsítve jelent meg a pápa beszéde, amit most teljes terjedelmében olvashatnak.

09:55
-miert-csak-szakallas-embereket-latni-templomi-kepeken-derus-egyuttlet2-gyori-szeretetnapon
„Miért csak szakállas embereket látni a templomi képeken?” – Derűs együttlét a győri Szeretetnapon

Május 25-én ismét szeretetnapot rendeztek Győrben, amelynek minden bevétele Böjte Csaba Szent Ferenc Alapítványát illeti. Nagyszalontai sportközpontra gyűjtenek.

2019. május 26., vasárnap
Útravaló – 2019. május 27.

Útravaló – 2019. május 27.

Napról napra közreadjuk a napi evangéliumi szakaszhoz, illetve az adott nap szentjéhez kapcsolódó gondolatokat az Adoremus liturgikus kiadványból. Májusban Seregély István nyugalmazott egri érsek útravalóit olvashatják.

Korábbiak »

Mai evangélium – 2019. május 27.

Mai evangélium – 2019. május 27.

Hogy örömhírrel induljon minden nap… – Jn 15,26–16,4a

Korábbi napi evangéliumok »

hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés
Rádióhallgatás élőben
Szent István Rádió
hírlevél feliratkozás
Hírbeküldés
Linkajánló

MKPK   

Új Ember  

Szent István Rádió Szent István TV Mária Rádió Bonum TV  Evangélium 365Vatikáni Rádió  Katolikus Karitász 

Máltai SzeretetszolgálatSzent Lukács Görögkatolikus Szeretetszolgálat Szent István társulat Szent Adalbert Központ  A Szív Keresztény Szó Vasárnap Párbeszéd háza    Szemle