Emléktüzet gyújtottak a pákozdi Don-kanyar-emlékkápolnánál

2018. január 15. hétfő 19:07

Az emlékezés tüzét gyújtották meg január 12-én, az urivi hídfőnél történt áttörés 75. évfordulóján a pákozdi Mészeg-hegyen álló Don-kanyar-emlékkápolnánál, hogy így tisztelegjenek a Don melletti harcok során elesett, eltűnt, fogságba esett vagy megsebesült 120 ezer magyar katona emléke előtt.

KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

Az ökumenikus megemlékezésen részt vett Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, illetve Bencze András lelkész az evangélikus és Kardos Péter lelkész a református felekezet képviseletében. Az ünnepi beszédet Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Székesfehérvár országgyűlési képviselője mondta.

„A Don-kanyar hőseire, az alkotó férfikorban háborúba vezényelt katonákra emlékezünk – mondta Vargha Tamás. – Hazánkat a trianoni ítélet és geopolitikai helyzete sodorta az újabb háborúba, amelyben az idei esztendőben 170 éves Magyar Honvédség történetének legsúlyosabb veszteségét szenvedte el a 2. Magyar Hadsereg.” 

Bobory Zoltán, a Doni Bajtársi és Kegyeleti Szövetség tiszteletbeli és ügyvezető elnöke felidézte a három évtizeddel ezelőtti zarándokutat a katonák nyomában. Sok ellenállás és érthetetlen megaláztatások után indulhatott el egy 40 fős magyar zarándokcsoport a Szovjetunióba, a Don-kanyarba, végigjárva az egykor átszakított mintegy 200 kilométeres frontvonalat.

A beszédeket követően a történelmi egyházak képviselőinek imája következett.  „Azt tesszük, ami kötelességünk – mondta beszédében Spányi Antal megyéspüspök. – Emlékezünk, és fejet hajtunk. Nemcsak a szenvedésre, nemcsak a borzalmakra emlékezünk, hanem mindezek mögött látjuk azt, amiből e szenvedéshez erőt merítettek, a haza szeretetét, a magyarság megtartó tudatát, a családok, az otthon maradtak szeretetét, az áldozatvállalás készségét.”

Az eseményen részt vett a 95 esztendős vitéz Smohay Ferenc doni veterán, a Székesfehérvári Magyar Királyi Szent István 3. Honvéd Gyalogezred egykori katonája. A megemlékezés végén a közéleti vezetők és a történelmi egyházak képviselői mellett koszorút helyezett el Szabó István vezérőrnagy, a honvéd vezérkari főnök koordinációs helyettese, Sándor Zsolt dandártábornok, a Magyar Honvédség Összhaderőnemi Parancsnokság Szárazföldi Haderőnem főnöke, valamint Székesfehérvár önkormányzatának nevében Róth Péter alpolgármester.

Forrás: Székesfehérvári Egyházmegye

Fotó: Berta Gábor

Magyar Kurír

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
keresd-beket-faradhatatlanul-kozeledik-12-nemzetkozi-romai-ministranszarandoklat
Keresd a békét fáradhatatlanul – Közeledik a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklat

Július 28. és augusztus 4. között rendezik meg a 12. Nemzetközi Római Ministránszarándoklatot. Csiszár Klára pasztorálteológust, a Nemzetközi Ministránsszövetség (CIM) alelnökét, a rendezvény egyik főszervezőjét kérdeztük a zarándoklat üzenetéről és a programokról.

2018. július 17. kedd
kapcsolatokban-elunk-vagy-online-vagyunk
Pécsi Rita: Kapcsolatokban élünk vagy „online vagyunk”?

„Mit tehetünk az online világ térnyerése ellen? (...) Kevesen veszik figyelembe, hogy a számítógép-használat csak abban az életkorban járhat valós előnyökkel, amikor már kifejlődött az idegrendszer, a döntésképesség, az érzelmi intelligencia...” Uzsalyné Pécsi Rita írását olvashatják.

2018. július 17. kedd