Énekes imádságok Egyeken

Kultúra – 2018. április 21., szombat | 17:20

Balogh Péter Piusz premontrei gödöllő kormányzó perjel tartott előadást az énekes imádságokról Egyeken április 18-án.

KÉPGALÉRIA – Klikk a képre!

Balogh Piusz a zsolozsma titkaiba vezette be hallgatóságát: a zsolozsma Isten dicsőítésére szolgál, általa hálát adhatunk, és kéréseink is megfogalmazódhatnak benne. Mindenki számára könnyen megtanulható, szép dallamú énekes imádságok ezek.

A premontrei szerzetes arra is felhívta az egyekiek figyelmét, hogy a szentmise akkor is érvényes egy hívő számára, ha csendben hallgatja azt végig, de zsolozsma nincs imádkozó ember és imádkozó közösség nélkül.

Az érdeklődők ízelítőt kaptak a zsolozsmát alkotó liturgikusének-tételek történetéből is. A legősibb zsolozsmahimnuszok Szent Ambrus 4. századi írásai, melyeket ősi, órómai dallamokon szólalnak meg. Az Egyház által művelt és nagy becsben tartott énekek összekötnek bennünket a magyar egyház kezdeti századaival: egyes tételeket már Szent László király korában is énekelhettek.

A zsolozsma egyik műfaja a válaszos, felelős ének, a responzórium, egy másik műfaja pedig az antifóna, mely gregorián dallamokkal keretezi a zsoltárokat, s különlegessége, hogy csak a nyugati egyházban van jelen.

Az egyeki hívek kötetbe gyűjtötték a plébániájukon nyolc éve használt zsolozsmarepertoárjukat, mely Egyeki Énekes Népzsolozsma címen kiadásra kerül. A készülő könyv szerkesztését Balogh Piusz végzi.

Az előadás zárásaként a résztvevők az Isteni Irgalmasság vesperását imádkozták a premontrei szerzetessel, Papp László egyeki és Bökő Péter fehérgyarmati plébánossal.

„A dallamos imák kutatása feladatunk, a megtaláltak megőrzésre szánt értékek legyenek, énekeljük, és tanítsuk, s váljék természetessé a gyakorlatban. Ez az, ami nem megy magától, amire nem elég rácsodálkozni, hanem el kell kezdeni, s be kell kapcsolódni a távolról nehéznek tűnő, de közelről könnyen művelhető éneklő magasztalásba. Ekképp buzdít mindenkit Piusz atya, mert csodálatos élmény az is, hogy a zsolozsmákat énekelve évezredes távlatok nyílnak meg az emberek számára” – mondta el Pappné Fekete Mónika egyházközségi képviselő.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Fotó: Papp Ágoston

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria