Énekkari beöltözés a váci püspökségen – VIDEÓVAL

Hazai – 2014. május 29., csütörtök | 17:10

Május 25-én, vasárnap Beer Miklós váci megyéspüspök beöltöztette liturgikus ruháikba a Váci Székesegyházi Kórusiskola (Choralschola Cantorum) gyermek énekeseit és a székesegyház Szent Cecília Kórusának új tagjait – tájékoztatta szerkesztőségünket Varga László.


Beer Miklós – aki egyben az Országos Magyar Cecília Egyesület (OMCE) püspök elnöke – szívügyének tekinti, hogy a II. Vatikáni Zsinat egyházzenei rendelkezéseinek gyakorlati megvalósítása hazánkban is minél szélesebb körben tovább fejlődjön. „Az egyetemes Egyház zenei hagyománya fölbecsülhetetlen értékű kincs. Minden más művészi kifejezésmód fölé emelkedik.” „A szent zene kincseit a legnagyobb gonddal kell megőrizni és fölhasználni. Szüntelenül gondot kell fordítani az énekkarokra, főként a székesegyházakban.” (II.Vat. Sacrs.conc. 112, 114).


A mintegy száz felnőtt és ugyancsak száz gyermek énekes alapos liturgikus és egyházzenei képzését Varga László OMCE központi igazgató, a váci székesegyház karnagya munkatársaival, Verbay Zsolt és Verbay Zsuzsanna pedagógus házaspárral együttműködve végzi. Az évenkénti beöltözés előtt a jelöltek egy esztendőn át lelki és szakmai előkészítésben részesülnek. A Váci Székesegyházi Kórusiskola egyházzene tagozatos osztályainak növendékei a Karolina Katolikus Általános Iskolában tanulnak.


Az eseményen jelen volt Palánki Ferenc egri segédpüspök is, aki egykori tanítványaival, ismerőseivel szorított kezet a kórustagok között. 

A Szent Cecília kórus Magyarország legnagyobb egyházi énekkara, 1955 óta végez rendszeres liturgikus szolgálatot a püspöki katedrálisban és ad hangversenyeket Magyarországon és külföldön egyaránt. Vác városában közösségteremtő erejével összefogja az énekelni szerető fiatalokat és idősebbeket. Az elmúlt évek során több nagy sikerű hangversenyt adtak, többek közt a Lourdes-i bazilikában, a Párizsi Notre Dame-katedrálisban és a római Szent Péter-bazilikában. Repertoárjukban a gregorián énekektől a reneszánsz polifónián át, a barokk kórusműveken keresztül a klasszikus, a romantikus és a 20. századi egyházzenei kórusirodalom remekművei egyaránt megtalálhatóak. A kórus karnagya Varga László kanonok, zeneszerző, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Egyházzenei Testületének központi igazgatója. A váci székesegyház kórusát folyamatos lelkipásztori és zeneművészeti munkájával mára az ország egyik legmagasabb színvonalú és legnagyobb létszámú kórusává fejlesztette, amelynek jelenleg több mint száz tagja van.

Videó: Váci Egyházmegyei Katolikus TV

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria