„Mária csalogányára” emlékeztek Budapesten

2018. október 31. szerda, 15:36

Ferencz Éva énekművészre emlékeztek tisztelői a budapesti Farkasréti temetőben a művész halálának ötödik évfordulóján, október 17-én. A Gréczi László szervezte megemlékezésen felkeresték Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató sírját is.

Ferencz Éva színész- és énekesnő 1993 óta dolgozott együtt Erdélyi Zsuzsanna Európa- és Kossuth-díjas néprajzkutatóval, hogy összegyűjtsék a magyar zenei és prózai néphagyomány kincseit a hazai és a határon túli magyar közösségekben. Mindketten kiemelt fontosságúnak tartották a vallási témájú népdalok széles körű megismertetését, Ferencz Évát ezért „Mária csalogányának” is nevezték.

A művész sírjánál Budai Ilona Kossuth- és Magyar Örökség díjas népdalénekes Erdélyi Zsuzsanna által gyűjtött dalokból énekelt. A közös ima elmondása után anekdotákkal, történetekkel emlékeztek Ferencz Évára.

A megemlékezők felkeresték és virágot helyeztek el Erdélyi Zsuzsanna sírjánál is. Közös imádkozás után együtt énekelték el a néprajzkutató kedvenc népdalát, a Tavaszi szél vizet árasztot.

Forrás: Gréczi László

Fotó: Sipos Kata

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
-az-legjobb-arvahaz-amit-soha-nem-epitenek-meg-bojte-csaba-hatvaneves
„Az a legjobb árvaház, amit soha nem építenek meg” – Böjte Csaba hatvanéves

„Hatvan év – mi ez az évmilliárdokhoz képest, amióta a mennyei Atya a világról gondoskodik! És a szeretet gyakorlása amúgy sem olyasmi, amiből bárki nyugdíjba mehetne” – vallja a ferences szerzetes, aki január 24-én ünnepli 60. születésnapját. Hivatásáról, életútjáról kérdeztük Csaba testvért.

2019. január 23. szerda
zenari-biboros-az-artatlanok-lemeszarlasa-ma-is-zajlik-sziriaban
Az ártatlanok lemészárlása ma is zajlik Szíriában – Interjú Zenari bíborossal

Mario Zenari bíboros, szíriai apostoli nuncius január 21-én a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében beszélt a szíriai nép szenvedéseiről, és köszönetet mondott, amiért a magyar kormány támogatja a katolikus kórházakat. Ebből az alkalomból kérdeztük a szíriai helyzetről.

2019. január 23. szerda