„Mária csalogányára” emlékeztek Budapesten

2018. október 31. szerda 15:36

Ferencz Éva énekművészre emlékeztek tisztelői a budapesti Farkasréti temetőben a művész halálának ötödik évfordulóján, október 17-én. A Gréczi László szervezte megemlékezésen felkeresték Erdélyi Zsuzsanna néprajzkutató sírját is.

Ferencz Éva színész- és énekesnő 1993 óta dolgozott együtt Erdélyi Zsuzsanna Európa- és Kossuth-díjas néprajzkutatóval, hogy összegyűjtsék a magyar zenei és prózai néphagyomány kincseit a hazai és a határon túli magyar közösségekben. Mindketten kiemelt fontosságúnak tartották a vallási témájú népdalok széles körű megismertetését, Ferencz Évát ezért „Mária csalogányának” is nevezték.

A művész sírjánál Budai Ilona Kossuth- és Magyar Örökség díjas népdalénekes Erdélyi Zsuzsanna által gyűjtött dalokból énekelt. A közös ima elmondása után anekdotákkal, történetekkel emlékeztek Ferencz Évára.

A megemlékezők felkeresték és virágot helyeztek el Erdélyi Zsuzsanna sírjánál is. Közös imádkozás után együtt énekelték el a néprajzkutató kedvenc népdalát, a Tavaszi szél vizet árasztot.

Forrás: Gréczi László

Fotó: Sipos Kata

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kishírek
Vezető híreink - olvasta már?
segitettbol-lett-segito-bemutatjuk-szent-erzsebet-rozsaja-dij-idei-kituntetettjet
Segítettből lett segítő – Bemutatjuk a Szent Erzsébet rózsája díj idei kitüntetettjét

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia idén Horváth Kálmánnét, a Katolikus Karitász győri csoportjának önkéntesét tüntette ki a Szent Erzsébet rózsája díjjal, melyet Veres András, az MKPK elnöke adott át november 17-én a Szent István-bazilikában. A díjazottról szóló riportunkat olvashatják.

2018. november 19. hétfő
egyhazmegyei-ifjusagi-talalkozo-kiskoroson-misszios-kereszt-jelenleteben
Egyházmegyei ifjúsági találkozó Kiskőrösön, a missziós kereszt jelenlétében

Kiskőrösön rendezték meg a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye ifjúsági találkozóját, a KEFIR-t november 17-én.

2018. november 19. hétfő