Erdő Péter bíboros találkozott az Ábrahám közösség tagjaival

2017. szeptember 12. kedd 17:35

Az Ábrahám közösség huszonhat fiatal animátora látogatott Budapestre szeptember 8. és 10. között. Különböző európai városokból – Madrid, Valencia, Torino, Róma, Vicenza, Verona – érkeztek, hogy egy hétvégét töltsenek Magyarországon.


A testvériesség, a spiritualitás, az evangelizáció jegyében telt a hétvége. A fiatalok azért jöttek, hogy jobban megismerjék a magyar egyházat, a keresztény hagyományokat, a hitvalló és mártír egyház tanúságtételét.

Találkoztak plébániai csoportokkal, lelkiségi mozgalmak tagjaival, fiatalokkal. Ellátogattak az Új Jeruzsálem közösség segítő szolgálatának konyhájára, ahol Kunszabó Zoltán diakónussal és feleségével, Pannival beszélgettek tapasztalataikról. Látogatást tettek Alberto Bottari de Castello apostoli nunciusnál. A budapesti olasz plébánián részt vettek szentmisén, imádságon, hittanórán.  Pénteken táncházban voltak a Loyola Caféban magyar fiatalokkal együtt. Ellátogattak a Krisztus Király-plébániára, ahol a hívekkel rózsafüzért imádkoztak, szentmisén, majd szentségimádáson vettek részt.

A látogatás csúcspontjaként vasárnap reggel részt vettek az Erdő Péter bíboros által bemutatott szentmisén az érseki palotában, délután pedig megnézték a Szent István-bazilikát.

A szentmisét követően személyes találkozás keretében a bíboros bátorította a fiatalokat, folytassák útjukat, legyenek egyre inkább az utcára kilépő egyház, amely a közösség és a karizmák ajándéka által arra vezet minket, hogy újra felfedezzük Európa keresztény gyökereit és identitását.


Az Ábrahám közösség 1989-ben alakult, a megtérés és a spirituális növekedés lehetőségét kínálja az Atya dicsőítése, a Jézus Krisztusban való mély belső megújulás által, ráhagyatkozva a Szentlélek működésére. Szűz Mária életpéldáját szeretnék követni, buzgó lélekkel élnek a szentségekkel és vesznek részt a szentmiséken, fontosnak tartják a katolikus imádságos és spirituális hagyományt. A közös imádság a megtérés, az örömhír hirdetésének alkalma, melynek során látni és érinteni lehet Jézust a dicsőítés, az ének, a közbenjárás és az Isten szaván való elmélkedés által.

Elsődleges küldetésüknek az új evangelizációt tartják, Isten szavát hirdetik a nem hívőknek és a hitüket nem gyakorló keresztényeknek, különösen a családoknak, a fiataloknak, az iskolákban és a szegények között. Az evangelizáció mellett képzéseket tartanak világiaknak, hogy hitükben és hiteles keresztény emberségükben növekedve felelősséget hordozó tagjai legyenek az Egyháznak.


A közösség magáévá tette Jézus hívását arra, hogy legyünk a szeretet tanúi az igazságban, gondoskodjunk konkrét módon napjaink szegényeiről, lelki és anyagi értelemben is, segítsük fejlődésüket, hogy teljes emberré válhassanak. El szeretnék mélyíteni és terjeszteni Ferenc pápa hívását: lépjünk ki önmagunkból, és induljunk el a többiek felé, azok felé, akik távol vannak, akiknek a legnagyobb szükségük van a vigasztalásra, a segítségre; a létezés peremvidékei felé, hogy elvigyük az élő, irgalmas Jézus jelenlétét közéjük, a „kereszt logikáját” követve, vagyis önmagunk odaadása által, amiből élet fakad.

Fides et Ratio elnevezésű kulturális központjuk a hit kulturális dimenziójának ápolására törekszik, különös felelősséget érez a nevelés iránt. 

Forrás és fotó: Ábrahám közösség

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó képgaléria

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Hazai
Vezető híreink - olvasta már?
a-biblia-uzenete-da-capo-al-fine-ujra-az-elejetol
Da capo al fine – Újra az elejétől

Szentháromság vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Mt 28,16–20)

16:00
ferenc-papa-exkluziv-interjuja-nyugati-keresztenyseg-is-megujulhat
Ferenc pápa exkluzív interjúja: A nyugati kereszténység is megújulhat!

Abból az alkalomból, hogy Szent XXIII. János pápa földi maradványait Rómából Bergamóba szállították, a Szentatya exkluzív interjút adott a „L’Eco di Bergamo” című napilapnak, amelyben több aktuális kérdést is érintett.

2018. május 25. péntek