Éric de Moulins-Beaufort lett az új reimsi érsek

2018. augusztus 20. hétfő, 17:32

Ferenc pápa elfogadta Thierry Jordan reimsi érsek lemondását, amit életkorára való tekintettel adott be, és utódául Éric de Moulins-Beaufort párizsi segédpüspököt nevezte ki augusztus 18-án.

Éric de Moulins-Beaufort 1962-ben született Németországban, Landau in der Pfalz településén, a speyeri egyházmegyében. Felsőfokú tanulmányait a párizsi egyetemen végezte, ahol közgazdász diplomát szerzett. A párizsi Politikai Tanulmányok Intézetében is oklevelet szerzett. Miután belépett a szemináriumba, a Brüsszelben majd Rómában végezte teológiai tanulmányait. A toulouse-i katolikus intézetben végzett tanulmányai után szerezte meg a doktorátusát teológiából. Doktori disszertációjában az antropológia és a miszticizmus kérdését vizsgálta Henri de Lubac műveiben.
1991. június 29-én szentelték pappá a párizsi főegyházmegye számára. 2008. május 21-én nevezték ki Párizs segédpüspökévé, még abban az évben, szeptember 5-én szentelték püspökké.

Tagja a nemzetközi Henri de Lubac-társulat igazgatói tanácsának, valamint a Communio és a Nouvelle Revue Théologique folyóiratok szerkesztői tanácsának. A francia püspöki konferencia doktrinális bizottságának elnöke.

* * *

A reimsi Miasszonyunk-katedrális, francia nevén Notre-Dame de Reims Franciaország egyik legfontosabb gótikus temploma, építészeti remekmű. 1991 óta az UNESCO Világörökség része. Évszázadokig ott koronázták a francia királyokat.

A háromhajós katedrális a nyugati homlokzat kivételével már a 13. században elkészült. Végleges formáját a 14. században nyerte el, miután a hajót meghosszabbították, hogy így több helyet alakítsanak ki, és a koronázási szertartásokon jelen levőknek elég helyük legyen. A tető és a tornyok egy 1481-es tűzvészben leégtek.

A templom legmarkánsabb jellegzetessége a reliefekkel és szobrokkal gazdagon díszített nyugati homlokzat – a középkori szobrászat nagyszerű példája. A két zömök és alacsony torony 81 méter magas; eredetileg tetőcsúcsot terveztek rájuk, így a magasságuk 120 méter lett volna.

Közvetlenül a főbejárat fölött található a gótikus csúcsíven belül egy rózsaablak. A nyugati homlokzat közepét a fő rózsaablak foglalja el. A királyok galériája a rozetta alatt I. Klodvig keresztelését, valamint utódait ábrázolja. 1974-ben szentelték fel a Marc Chagall készítette színes ablakokat.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
jotekonysagi-koncert-perbali-szent-anna-templom-javara
Jótékonysági koncertet szerveznek a perbáli Szent Anna-templom javára

„Mindnyájan egyért” mottóval jótékonysági koncertet szerveznek a tűzben súlyosan megrongálódott perbáli katolikus templom javára március 17-én, vasárnap a budapesti MOM Kulturális Központ színháztermében.

12:19
bognar-tamas-labodi-plebanos-jezus-nem-mosolytalan-egyhazat-alapitott-de-mi-ridegge-tesszuk
Bognár Tamás lábodi plébános: Jézus nem mosolytalan egyházat alapított, de mi rideggé tesszük

Szülei arra tanították, hogy ne „valaki”, hanem egyszerűen csak jó ember legyen. „Tapsi atya” az öröm embere. Vallja, hogy Jézus nem egy rideg, mosolytalan egyházat alapított; mi tesszük sokszor azzá. Bognár Tamással Lőrincz Sándor készített interjút, mely a Somogyi Hírlapban jelent meg.

2019. február 21. csütörtök