Erőszakos támadás miatt halt meg egy katolikus pap Madagaszkárban

2019. február 21., csütörtök | 10:41

Nicolas Ratodisoa február 9-én bántalmazás áldozata lett a fővárosban, Antananarivóban, miután felkeresett egy beteget, és kiszolgáltatta neki a szentáldozás szentségét. A pap február 14-én belehalt sérüléseibe.

Odon Maria Arsene Razanakolona, Antananarivo érseke bejelentette, hogy kérvényt nyújt be a hatóságokhoz a pap halála miatt, aki a Soanavela elnevezésű képzési központban végezte szolgálatát.

A főegyházmegye általános helynöke közzétette Nicolas Ratodisoa tanúvallomását, mely szerint február 9-én este fél 7 körül motorkerékpáron igyekezett haza a Soanavela központba, miután elvitte és kiszolgáltatta az Eucharisztiát egy betegnek. A fővárostól 30 kilométerre fekvő vidéki település, Mahitsy felé vezető úton rablók támadták meg. A bűnözők pénzt követeltek a paptól, majd vállon lőtték. A földre esett, megrugdosták, majd mielőtt távoztak volna, újra rálőttek: a golyó a gerincét találta el. A támadásban egy másik ember is élelét vesztette – tájékoztat a Fides missziós hírügynökség.

Razanakolona érsek panaszt tett a rendőrség ellen a nem hatékony fellépés és bűnrészesség miatt. Állítása szerint egyes rendőrök kapcsolatban vannak a bűnözőkkel, és fegyvereket kölcsönöznek nekik. A főpásztor elmondta, hogy a helyi bűnüldöző hatóság nem reagált a lakosság bejelentésére, és csak jelentős késéssel érkeztek a támadás helyszínére.

Mahitsy lakosai már korábban is panaszt tettek, mert a rendőrség késlekedve reagált más támadások esetén is. A madagaszkári püspökök arra buzdították a rendőrséget, hogy foganatosítsanak intézkedéseket annak érdekében, hogy eredményesen tudjanak fellépni az országban kialakult bizonytalan helyzetben.

A Nicolas Ratodisoa halálával kapcsolatos eljárás során eddig nyolc embert tartóztattak le. Az országos rendőrség titkára felmentette pozíciójából Mahitsy rendőrparancsnokát, és vizsgálatot indított a térségben dolgozó néhány rendőrtiszt ellen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
hittel-multbol-jovobe-mindszenty-szobrot-avattak-petofiszallason
Hittel a múltból, a jövőbe – Mindszenty-szobrot avattak Petőfiszálláson

A Mindszenty Társaság és a Magyar Pálos Rend meghívására gyűltek össze a hercegprímás szobrának avatására, valamint a társaság alapította Mindszenty-emlékérem átadására az ünneplők Petőfiszállás-Pálosszentkúton március 23-án. Az ünnepen Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek mutatott be szentmisét.

2019. március 23., szombat
a-biblia-uzenete-napunk-gyumolcset-hozza-meg
Napunk gyümölcsét hozza meg

Nagyböjt 3. vasárnapja – Gondolatok az evangéliumhoz (Lk 13,1–9)

2019. március 23., szombat