Erőszakos támadás miatt halt meg egy katolikus pap Madagaszkárban

2019. február 21., csütörtök | 10:41

Nicolas Ratodisoa február 9-én bántalmazás áldozata lett a fővárosban, Antananarivóban, miután felkeresett egy beteget, és kiszolgáltatta neki a szentáldozás szentségét. A pap február 14-én belehalt sérüléseibe.

Odon Maria Arsene Razanakolona, Antananarivo érseke bejelentette, hogy kérvényt nyújt be a hatóságokhoz a pap halála miatt, aki a Soanavela elnevezésű képzési központban végezte szolgálatát.

A főegyházmegye általános helynöke közzétette Nicolas Ratodisoa tanúvallomását, mely szerint február 9-én este fél 7 körül motorkerékpáron igyekezett haza a Soanavela központba, miután elvitte és kiszolgáltatta az Eucharisztiát egy betegnek. A fővárostól 30 kilométerre fekvő vidéki település, Mahitsy felé vezető úton rablók támadták meg. A bűnözők pénzt követeltek a paptól, majd vállon lőtték. A földre esett, megrugdosták, majd mielőtt távoztak volna, újra rálőttek: a golyó a gerincét találta el. A támadásban egy másik ember is élelét vesztette – tájékoztat a Fides missziós hírügynökség.

Razanakolona érsek panaszt tett a rendőrség ellen a nem hatékony fellépés és bűnrészesség miatt. Állítása szerint egyes rendőrök kapcsolatban vannak a bűnözőkkel, és fegyvereket kölcsönöznek nekik. A főpásztor elmondta, hogy a helyi bűnüldöző hatóság nem reagált a lakosság bejelentésére, és csak jelentős késéssel érkeztek a támadás helyszínére.

Mahitsy lakosai már korábban is panaszt tettek, mert a rendőrség késlekedve reagált más támadások esetén is. A madagaszkári püspökök arra buzdították a rendőrséget, hogy foganatosítsanak intézkedéseket annak érdekében, hogy eredményesen tudjanak fellépni az országban kialakult bizonytalan helyzetben.

A Nicolas Ratodisoa halálával kapcsolatos eljárás során eddig nyolc embert tartóztattak le. Az országos rendőrség titkára felmentette pozíciójából Mahitsy rendőrparancsnokát, és vizsgálatot indított a térségben dolgozó néhány rendőrtiszt ellen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
hirdetés
Vezető híreink – olvasta már?
ferenc-papa-hogy-imadkozni-tudjunk-egyugyuve-kell-valnunk
Ferenc pápa: Hogy imádkozni tudjunk, együgyűvé kell válnunk!

Május 22-én a Szentatya befejezte a Miatyánknak szentelt katekézissorozatát. Figyelmeztetett, hogy állandóan ápolnunk kell az imádság szellemét, és minden élethelyzetben kapcsolatban maradhatunk az Atyával, ha engedjük, hogy a Lélek imádkozzon bennünk.

2019. május 22., szerda
grzegorz-gorny-az-elet-kulturajarol-az-civilizacio-mely-gyermeket-megoli-halalra-van-itelve
Grzegorz Górny az élet kultúrájáról: Az a civilizáció, mely megöli a gyermekét, halálra van ítélve

Grzegorz Górny lengyel riporter, esszéista, publicista, dokumentumfilm-rendező „Gyilkosság és orvostudomány” című könyve a Magyar Kurír „Új Ember Kiadványok” sorozatában a közelmúltban magyarul is megjelent. Ennek kapcsán beszélgettünk vele Budapesten.

2019. május 22., szerda