Erőszakos támadás miatt halt meg egy katolikus pap Madagaszkárban

2019. február 21., csütörtök | 10:41

Nicolas Ratodisoa február 9-én bántalmazás áldozata lett a fővárosban, Antananarivóban, miután felkeresett egy beteget, és kiszolgáltatta neki a szentáldozás szentségét. A pap február 14-én belehalt sérüléseibe.

Odon Maria Arsene Razanakolona, Antananarivo érseke bejelentette, hogy kérvényt nyújt be a hatóságokhoz a pap halála miatt, aki a Soanavela elnevezésű képzési központban végezte szolgálatát.

A főegyházmegye általános helynöke közzétette Nicolas Ratodisoa tanúvallomását, mely szerint február 9-én este fél 7 körül motorkerékpáron igyekezett haza a Soanavela központba, miután elvitte és kiszolgáltatta az Eucharisztiát egy betegnek. A fővárostól 30 kilométerre fekvő vidéki település, Mahitsy felé vezető úton rablók támadták meg. A bűnözők pénzt követeltek a paptól, majd vállon lőtték. A földre esett, megrugdosták, majd mielőtt távoztak volna, újra rálőttek: a golyó a gerincét találta el. A támadásban egy másik ember is élelét vesztette – tájékoztat a Fides missziós hírügynökség.

Razanakolona érsek panaszt tett a rendőrség ellen a nem hatékony fellépés és bűnrészesség miatt. Állítása szerint egyes rendőrök kapcsolatban vannak a bűnözőkkel, és fegyvereket kölcsönöznek nekik. A főpásztor elmondta, hogy a helyi bűnüldöző hatóság nem reagált a lakosság bejelentésére, és csak jelentős késéssel érkeztek a támadás helyszínére.

Mahitsy lakosai már korábban is panaszt tettek, mert a rendőrség késlekedve reagált más támadások esetén is. A madagaszkári püspökök arra buzdították a rendőrséget, hogy foganatosítsanak intézkedéseket annak érdekében, hogy eredményesen tudjanak fellépni az országban kialakult bizonytalan helyzetben.

A Nicolas Ratodisoa halálával kapcsolatos eljárás során eddig nyolc embert tartóztattak le. Az országos rendőrség titkára felmentette pozíciójából Mahitsy rendőrparancsnokát, és vizsgálatot indított a térségben dolgozó néhány rendőrtiszt ellen.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kövesse a Magyar Kurírt a Facebookon is!

Rovat: Kitekintő
Vezető híreink – olvasta már?
-lelkem-gyerekkoromtol-igazgatva-volt-isten-az-eg-fele-latogatoban-horvath-gyula-k
„Elégettem az összes könyvemet, a Biblia kivételével” – Látogatóban Horváth Gyula költőnél

Horváth Gyula 1959-ben született a Borsod megyei, kétezer lakosú Alsóvadászon, egy cigánytelepen. Napjaink egyik legnagyobb költője. Tizenhat évesen publikált először, ezután versei rendszeresen megjelentek az Élet és Irodalomban, a Vigiliában, az Új Írásban, a Tiszatájban.

2019. március 25., hétfő
ferenc-papa-loretoban-ferfi-es-no-hazassagan-alapulo-csalad-nelkulozhetetlen
Ferenc pápa Loretóban: A férfi és a nő házasságán alapuló család nélkülözhetetlen

Március 25-én mintegy tízezer hívőt köszöntött a Szentatya a loretói kegyhely előtti téren, miután misét mutatott be Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepén, és aláírta az ifjúságnak szentelt szinódus utáni apostoli buzdítását, amelyet április 2-án tesznek majd közzé.

2019. március 25., hétfő